Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
28 мар
2018
 
 

Българският стартъп MammothDB бе купен от създателя на MySQL

Компанията MariaDB придоби MammothDB, българск разработчик на аналитични инструменти за Големи данни.
13314 прочитания

Щатският разработчик на бази данни с отворен код MariaDB обяви, че придобива българската компания за корпоративни анализи на Големи данни MammothDB, като сумата на сделката не бе оповестена. Чрез този ход MariaDB ще разшири европейското си присъствие с нов офис в София и ще увеличи своята глобален потенциал от инженерни и консултантски таланти. Придобивайки MammothDB компанията ще подсили своето аналитично решение MariaDB AX, изпълнявайки стратегията си за бази данни като услуга (DbaaS), пише в изявлението на MariaDB.

Компанията, основана от създателя на MySQL Монти Уайдениус, предлага всички свои софтуерни решения с лиценз за отворен код. „Екипът на MammothDB се присъединява към MariaDB в критичен за нашия растеж момент, допринасяйки с впечатляващи постижения в доставките на решения за Големи данни, заяви главният изпълнителен директор на MariaDB Майкъл Хауърд. - През последната година имаше засилено търсене на MariaDB AX от страна на организации, които се стремят да запълнят „празнината“ от аналитични инструменти с отворен код, оставена от затворените решения на компании като Oracle и Teradata”, допълни Хауърд.

MariaDB получи в края на 2017 г. $54 млн. от инвеститори като Alibaba Group и Европейската инвестиционна банка, с част от които явно ще финансира сделката.

През февруари 2016 г. MammothDB бе отличена от БАИТ в категория

„Има голяма синергия межди нашата мисия и целта на MariaDB да предоставя иновативни решения за бази данни от корпоративен клас, но само за частица от цента на другите налични на пазара възможности, коментира и Стив Кайл, бивш главен изпълнителен директор на MammothDB. - MammothDB бе създадена, за да помогне на организациите, които не желаят да използват 80% от своите ИТ бюджети за лицензи и хардуер... Заедно с MariaDB ще продължим да преследваме тази цел и да предложим още по-мощни аналитични инструменти на глобалната общност от поддръжници на отворения код.“

През 2016 г. MammothDB получи наградата на БАИТ за 2015 г. в категория „Бизнес иновативност“ заради проекта си iRate. Системата е създадена от българските програмисти за компанията DHL и изчислява сегашната и бъдещата цена за превоз от точка А до точка Б, съобразявайки се с повече от 1000 фактора. Cisco също разчита на MammothDB, като с нейния аналитичен инструмент отчита обемната информация от системите за онлайн поддръжка, свързани с гарантирането на качеството на услугите на американския мрежов гигант.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас