Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 15, 2005

15 апр
2005
 
 

Община Кърджали първа предложи е-услуги на база отворен код

4989 прочитания
Страница 1 от 2

В началото на тази година Община Кърждали стартира предлагането на 6 е-услуги. От 8 февруари тя приема по електронен път жалби, писма, сигнали и молби от гражданите, както и заявления за издаване на УП и издаване на Образец 30 (при пенсиониране). Услугите са достъпни на адрес http://kardjali.foss.bg. Те са базирани на решения с отворен код, реализирани в рамките на проект на Интернет общество България и Програмата за развитие на ООН (UNDP) за внедряване на свободен софтуер с отворен код (FOSS). Неговото осъществяване е до голяма степен резултат и от смелото решение на кмета на града Хасан Азис. Миграцията “По време на първата фаза на изпълнение на проекта на всички компютри в Община Кърджали, където бе възможно (около 80%), бе инсталиран свободният офис-пакет OpenOffice на български език”, разказва Юлия Велева от Интернет Общество България. На служителите е дадена възможност да избират какъв пакет да ползват - MS Office или OpenOffice. Сетне на компютрите, които имат връзка към Интернет, е инсталиран свободният браузър Mozilla Firefox, с цел да се повиши сигурността на компютрите, имащи връзка към Мрежата. Това е факт, който се отбеляза тутакси от ИТ-специалистите в общината, споделя Велева. След офис-пакета и браузъра на част от компютрите в общината е инсталиран и свободният софтуер за обработка на изображения GIMP. Едновременно с това е проведено и обучение за около 200 души служители. На следващ етап от изпълнението на проекта на около 20% от компютрите в общината е инсталирана настолна операционна система, базирана на Linux. Избрана е Debian дистрибуция, като са използвани някои пакети на I-Space Linux Distribution. Графичната среда е GNOME. През третия етап от проекта на базата на свободен софтуер и софтуер с отворен код бива разработен и Web-сайт, предлагащ свободно електронните услуги на гражданите на общината. Това е и най-важната част от проекта. Мотивите Кърджали, както и всички общини, последвали неговия пример, предпочитат да мигрират към платформи с отворен код по няколко причини. На първо място е очакваното спестяване на разходи. Силен аргумент е и фактът, че по този начин общинските служители ще могат да използват легален софтуер. От значение са и тренингите, предлагани за общинските служители от Интернет общество. Не на последно място аргумент в полза на свободния софтуер е и политическата воля – желанието на управата. За кмета на Кърджали – град с 69 000 жители, българи и етнически турци, които често пътуват в чужбина – е важно общината да има свой сайт в Интернет и да предлага електронни услуги, така че жителите да могат да ги ползват по всяко време и без значение къде по света се намират. Изцяло разработен на базата на FOSS, сайтът е най-важната част от проекта. Бъдещите стъпки – по света и у нас Не само че Кърджали смята да продължи да развива проекта, но и други общини решават да мигрират към платформа с отворен код, след успеха на пилотния проект.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас