“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
06 окт
2017
 
 

34 успешни проекта реализира за 10 г. катедра Д—офтуерни технологииУ на ‘ћ»

 атедрата празнува 10-годишен юбилей и наскоро спечели европейски€ проект GATE, финансиран по програма УTeamingФ на ’оризонт 2020.

5682 прочитани€

34 проекта, от които 21 са научноизследователски е спечелила и успешно изпълнила за 10 години най-катедра „—офтуерни технологии", най-младата катедара на ‘акултета по математика и информатика на —” „—в.  лимент ќхридски“. 10-годишни€т юбилей на катедрата бе отбел€зан тържествено на 28 септември т.г. в —офи€ “ех ѕарк.

Ќа събитието за първи път бе представен най-нови€т и уникален за Ѕългари€ проект GATE, финансиран по програма “Teaming” на ’оризонт 2020. ÷елта му е да подготви създаването на ÷ентър за върхови постижени€ в областта на големите данни. ѕроектът се изпълн€ва в партньорство с един от най-престижните университети в ≈вропа – шведски€т технологичен университет Chalmers. ѕроектът е спечелен от катедрата в конкуренци€ с 260 проектни предложени€, об€сни ръководител€т на проекта проф. —илви€ »лиева. “€ подчерта, че „вратата на GATE” (бел. ред. игра на думи с англ. термин gate "шлюз, врата") е широко отворена за всички, които искат да допринесат за развитието на интелигентно общество, основано на управлението и анализа на големите данни.

проф. —илви€ »лиева представ€ проекта GATE. —нимка: ‘ћ»

ѕрочетете още: ѕредстои традиционни€т Д‘орум на кариерното развитиеФ във ‘ћ»

проф. —илви€ »лиева представ€ проекта GATE. —нимка: ‘ћ»

»стори€та

 атедра "—офтуерни технологии" е създадена през март 2007 г. и е първата в страната, чи€то тематика обхваща обучение за прилаганите процеси и техники при разработване на съвременни софтуерни продукти. “€ е създадена и в отговор на потребностите на българската »“ индустри€ от квалифицирани кадри в областта на софтуерните технологии, като по този начин подпомага изграждането на силна и конкурентоспособна икономика в Ѕългари€, за€ви доц. ќлга √еоргиева, ръководител на катедрата.

ќсновател€т на катедрата проф. –умен Ќиколов припомни трудните първи стъпки, проправили път€ на едно от най-престижните научно-образователни звена в —офийски€ университет. —поред доц. √еоргиева е „много лесно да се ръководи катедра с толкова из€вени таланти, защото „всеки има своето добро виждане за това какво и как тр€бва да направи и освен това цари общо разбирателство“. ƒеканът на ‘ћ» доц. ѕърван ѕърванов подчерта колко ценени са постижени€та на катедрата в областта на педагогическата дейност, на международните и научноизследователски проекти и пожела на преподаватели и студенти да продължават да се горде€т с това, което прав€т.

ќт 2007 г. досега катедрата е обучила 2300 студенти (общо бакалаври и магистри), както и 31 докторанта. Ќейни възпитаници са носители на Ќаградата “ƒжон јтанасов”, ко€то се присъжда ежегодно от ѕрезидента на –. Ѕългари€ за постижени€ в развитието на информационното общество.

ћодерно обучение

 атедра „—офтуерни технологии“ е разработила съвременни програми за обучение, включително бакалавърската програма „—офтуерно инженерство“. „“ова е една от десетте най-желани програми в —”, ко€то се преподава в катедрата от 2006 г., когато бе въведена за първи път в Ѕългари€, за€ви доц. √еоргиева. ќт 2004 г. в катедрата се обучават студенти и по първата в Ѕългари€ магистърска програма „—офтуерни технологии“, а от 2008 г. е въведена и първата за страната магистърска програма „“ехнологично предприемачество и иновации в информационните технологии“, създадена в сътрудничество с ”ниверситета в Ѕъркли с помощта на микропроцесорни€ гигант Intel. ѕрограмата действа успешно благодарение и на партньорството с клъстера от преподаватели по предприемачество в ≈вропа и јзи€, допълни доц. √еоргиева.

»менно в областта на студентското предприемачество катедрата може да се похвали със забележително постижени€. ќт създадените студентски стартиращи компании 10 са много активни, включително Komfo, Imagga, Gymzap, WebMotion, ThreeChess, Robopartans, EssenceWorks и Dreamix. “е са създали повече от 100 високотехнологични работни места в Ѕългари€.

—ред другите съвременни програми на катедрата са „«ащита на информаци€та в компютърните системи и мрежи“ (от 2004 г.), „»звличане на информаци€ и откриване на знан舓 (от 2013 г.) и „“ехнологии за знани€ и иновации“ (от 2013 г.).

ёбилейната торта бе разр€зана от основател€ и пръв ръководител на катедрата проф. –умен Ќиколов, негови€т приемник проф. —илви€ »лиева и насто€щи€т ръководител на катедрата доц. ќлга √еоргиева. —нимка: ‘ћ»

ёбилейната торта бе разр€зана от основател€ и пръв ръководител на катедрата проф. –умен Ќиколов, негови€т приемник проф. —илви€ »лиева и насто€щи€т ръководител на катедрата доц. ќлга √еоргиева. —нимка: ‘ћ»Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас