Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
04 окт
2017
 
 

България въвежда европейския съдебен идентификатор ECLI до края на 2018 г.

Към момента страната ни е сред малкото в ЕС без национална идентификационна система за съдебната практика

3337 прочитания

До края на 2018 г. в България трябва да бъде въведен Европейският идентификатор за съдебна практика – ECLI (European Case Law Identifier), стана ясно по време на международния експертен семинар “Въвеждане на ECLI в България в контекста на прилагането на електронното правосъдие”.

1

ECLI е семантичен уеб стандарт, разработен, за да улесни онлайн достъпа до решения на европейски и национални съдилища с цел правилното и недвусмисленото им цитиране. Идентификаторът оптимизира трансграничния достъп до съдебната практика. Неговото въвеждане не е задължително, но той вече се използва изцяло или частично от Съда на Европейския съюз в Люксембург, от Европейския съд по правата на човека в Страсбург и от апелативните състави към Европейското патентно ведомство, както и в съдилищата на 12 държави-членки на ЕС.

У нас той ще бъде имплементиран по проекта “ECLI-BG: Въвеждане на идентификатора ECLI в България и свързване с Портала e-Justice”, изпълняван от “Апис Европа” и Съюза на юристите в България. Проектът е със срок на изпълнение 18 месеца и бюджет от 163 625 евро, от които 130 900 евро са финансиране от Европейската комисия по Програма „Правосъдие“ (80% от стойността на проекта). Национален координатор на проекта е Висшият съдебен съвет (ВСС), а основната му цел е въвеждането на идентификатора в ЦУБИПСА (Централен уеб базиран интерфейс за публикуване на съдебни актове) и свързването на платформата с Европейския портал за електронно правосъдие е-Justice.

Идентификаторът трябва да съдържа пет задължителни елемента „ECLI“: да се обозначи идентификаторът като европейски идентификатор на съдебната практика; Код на държавата; Код на съда, който е издал присъдата; Годината, в която е постановено решението; Пореден номер с до 25 буквено-цифрени знака във формат, който се определя от всяка държава-членка на ЕС. В елементите се допускат точки, но не и други препинателни знаци, и са разделени помежду си с двоеточие.

Основният проблем, който ECLI е предназначен да реши, е липсата на уникални идентификатори за съдебна практика. Случаят в България е точно такъв, защото ние сме сред малкото държави-членки на ЕС, която няма национална идентификационна система за съдебната практика. След въвеждането си ECLI ще има двойна роля – на европейски и на национален идентификатор”, коментира Христо Константинов, ръководител на проекта и зам.-управител на “Апис Европа”. По думите му имплементирането на ECLI в ЦУБИПСА и свързването ѝ с Европейския портал за електронно правосъдие ще бъде в помощ на всички български практикуващи юристи. “От една страна, те ще могат да получат знания как да използват ECLI в правни цитати, а от друга – ще получат възможността да намират решения на съдилищата на държавите-членки на ЕС чрез интерфейса за търсене по ECLI в портала e-Justice”, допълни Христо Константинов.

Иван Гайдаров

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас