Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
27 сеп
2017
 
 

Стартъпи могат да кандидатстват за до 391 хил. лв. до края на годината

3657 прочитания

На финансиране в размер до 391 хил. лв. могат да разчитат стартиращи компании, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията за връчване на наградите на Central European Startup 2017 г. За целта фирмите трябва да кандидатстват проектни предложения по процедура „Насърчаване на предприемачеството“. Общият бюджет по нея е 67 млн. лв. и е осигурен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

„Предприемаческата инициатива в начална фаза в България днес е около 3,5% по данни от националния доклад на JEM за 2015/2016, но може да се отчете, че сравнително голям процент от стартиращите предприятия успяват да оцелеят достатъчно дълго, за да станат утвърден бизнес“, сподели Манолев.

Александър Манолев (вдясно) връчи наградата „Стартъп на годината

Прочетете още: Ваучери до 50 хил. лв. за излизане на борсата на български малки и средни фирми

Той припомни още, че министерството реализира и други проекти в тази насока, като “Техностарт”, който е насочен към млади хора с жизнеспособни и иновативни бизнес идеи. По него те могат да получат финансова помощ за стартиране на бизнес като вече са предоставени над 600 хил. лв. за стартиращи фирми. В момента е в ход третото му издание с бюджет от 270 хил. лв., стана ясно от неговото изказване.

Заместник-министърът обърна специално внимание на Асоциацията на стартиращите предприятия, която наскоро бе учредена в активно партньорство с Министерството на икономиката. Тя бе описана като организация, която си поставя за цел да насърчава предприемаческата инициатива и внедряването на повече иновации.

На тазгодишното издание на Central European Startup заместник-министър Манолев връчи наградата „Стартъп на годината" на компанията Coursedot. Тя разработва онлайн платформа, чрез която свързва корпоративни и индивидуални клиенти, които търсят ИТ обучения за служителите си, с тренинг компании и инструктори. В момента през нея се предлагат над 35 000 ИТ курсове, като работи заедно с над 430 обучителни фирми и 2000 инструктори. Чрез платформата се демократизира целия процес на избор на обучения и дава достъп на фирми до програми, възможности и цени, които те трудно биха намерили сами. Изборът на сектора не е случаен: според последни проучвания само през 2016 г. пазарът на ИТ обученията в цял свят е достигнал 27 млрд. долара, отбелязаха организаторите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас