Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 сеп
2017
 
 

Веригата на доставките скъсява каналите за достъп до клиентите

4199 прочитания
Страница 2 от 2

Според консултанта на първо място трябва да се поставят възможностите за разрастване на системата, като например чрез добавяне на нови източници на данни. Същевременно според Граматиков съвременният всъщност бизнес масово не познава добре своите клиенти.

По думите му много компании избират да внедрят опростен ERP софтуер и разглеждат възможностите на решенията за събиране информация за клиента. Тя се използва за подобряване на пътя на продукта, независимо дали става дума за корпоративен или краен потребител. Така именно описваните решения всъщност носят ръста за бизнеса на компанията, докато ERP системата по-скоро служи за оптимизиране на процесите.

В отговор на въпрос на слушател дали трябва да се отчита изборът на конкуренцията Граматиков коментира, че повечето утвърдени решения предлагат необходимите функционалности. Затова трябва се гледат най-вече собствените цели и изискванията. Разбира се, добре е да се следи дали софтуерът на конкуренцията решава тези проблеми, но това, че друг се е спрял на даден продукт, не трябва да е задължителен критерий.

Общ език за бизнес системите

Цвета БратановаЗначението на информационните системи и интернет нараства. Паралелно с това се увеличава и необходимостта от по-добро взаимодействие както между отделните функционални звена в дадената компания, така и между различните компании, сподели Цвета Братанова, изпълнителен директор на "Сдружение GS1 България".

По думите ѝ информационните системи имат нужда от свой език и именно това осигурява неправителствената организация GS1. У нас нейните стандарти са известни най-вече с баркодовете, разполагани върху опаковките на продуктите. Около 97% от стоките, които се търгуват в търговската мрежа, са маркирани с баркод.

Баркодът е средство за кодиране информация, която може да се допълва по време на целия път за стоката. Това помага за намаляване на разходите чрез намаляване на документооборота и вероятността за допускане на грешки, както и увеличаване на безопасността на крайния клиент. В контекста на ХВП при установяване на вредна съставка например лесно могат да бъдат открити всички засегнати от проблема продукти, тъй като информацията за тях се обединява на едно място. Може да се идентифицира и всеки участник във веригата за доставки.

Братанова подчерта, че реалните ползи проличават най-вече при използване на стандарти извън компанията, т.е. при комуникации с други играчи – доставчици, партньори, клиенти, регулиращи органи и др.

Анализ на комплексната информация

Тодор ГригоровАко ERP в съвременните компании се оказва гръбнакът на техните бизнес процеси, допълнителните приложения играят ролята на периферна нервна система. Именно чрез нея става връзката с клиентите.

По думите на Тодор Григоров съвременните организации биха си изгубили парите, ако не използват информация, която се натрупва от извършваните транзакции. Особено ценни за компаниите са приложения за предвиждащи анализи, използващи данни от клиенти и доставчици и включително такива от “околната среда”. Целта на BI системите е да  взимат умни решения за постигане на повече ефективност.

Димитър Граматиков подчерта, че засега няма толкова много технологии, които предоставят информация за контекстуален подход в реално време. Все още системите с мигновена обработка на базите данни са рядкост.

12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас