Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
25 сеп
2017
 
 

Компания за видеочипове, работила за Apple, се разпродава за $800 млн.

3483 прочитания

Британската компания Imagination Technologies, която преди снабдяваше с графични технологии мобилните устройства на Apple се е съгласила да бъде придобита от американския инвестиционен фонд Canyon Bridge, зад който стои китайският Yitai Capital. Стойността на сделката е 550 млн. лири (743 млн. долара). 

До придобиването се стигне след като през април Apple обяви, че вече няма да ползва интелектуалната собственост на Imagination в своите чипсети. Тогава новината доведе до 70-процентен срив в стойността на акциите на компанията. Сега, след обяваването на сделката, цената на дяловете в британския разработчик се увеличи с 40 на сто. 

Компания за видеочипове, работила за Apple, се разпродава за $800 млн.

Прочетете още: Imagination Technologies не вижда изход от спора с Apple

Интересно е да се отбележи, че, според Imagination, от Apple не са представили достатъчно доказателства, че не използват нейни технологии в последните си продукти. За iPhone 8 и iPhone X Apple е разработила процесора A11 Bionic, който е специално проектиран за нуждите на изкуствения интелект и виртуалната реалност. 

От Canyon Bridge обещават да не съкращават щата на Imagination и да не местят щаб квартирата на компанията. За разработчика работят около 1200 души, около половината от които са базирани във Великобритания, а останалите в други европейски страни, както и САЩ, Китай и Индия.

От The Guardian сравняват сегашната сделка с друг опит за придобиване от страна на Canyon Bridge, който обаче така и не се състоя. Преди няколко седмици американските власти забраниха на фонда да купи местния производител на полупроводници Lattice Semiconductor за 1,3 млрд долара. Като причина бе посочена националната сигурност на САЩ. Canyon Bridge управлява 1,5 млрд. долара от името на китайския държавен Yitai Capital и, според американските власти, има индиректна връзка с космическата програма на Пекин. 

Сделката между Canyon Bridge и Imagination Technologies не включва MIPS поделението, което британската компания придоби през 2013 г., което ще позволи да бъдат избегнати подобни възражения срещу нея. Imagination възнамерява да продаде въпросния отдел за 65 млн. долара на Tallwood Venture Capital – инвестиционна фирма с офиси в Пало Алто, САЩ, и Уси, Китай.

Lattice Semiconductor произвежда “програмируеми логически матрици” (field-programmable gate array, FPGA), които позволяват на компании да стартират свой софтуер върху хардуер от различни производители. Тя не продава свои продукти на армията на САЩ, но такива на нейните конкуренти, Xilinx и Altera (собственост на Intel), произвеждат чипове, които се използват във военни технологии.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас