Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
20 сеп
2017
 
 

Гигабитовият интернет ще отключи вълна от иновации в Европа за поне 250 млрд. евро

През 2025 г. Гигасветът ще генерира допълнителни приходи в размер на 660 млрд. евро, прогнозира Arthur D. Little

4314 прочитания

Гигасветът (GigaWorld) ще отключи нова вълна на иновации, които ще носят на европейската икономика по €250 милиарда годишно до 2025 г. Поне това сочи ново проучване на Arthur D. Little (ADL), според което Gigaworld, или свят, в който е широкоразпространен достъпът до висококачествена гигабитова интернет свързаност, така че хора, машини и различните среди да работят съвместно по интелигентен начин, може да генерира милиарди евро за европейската икономика, а ползите в световен мащаб се изчисляват на трилиони.

Снимка: Shutterstock

Изследователите отбелязват, че успехът на „Гигасвета“ ще зависи от пространството, което ще бъде осигурено на иновационния цикъл, така че да се даде възможност за развитие на нови иновативни приложения и устройства, а мрежите бъдат надградени до „гига мрежи“ и бъдат възприети нови модели на монетизацията им.

Прочетете още: 29 млрд. свързани устройства през 2022 г., 18 млрд. ще са IoT

Ключов фактор ще е „предвидимата и ясна политическа и нормативна рамка, която да стимулира всички действащи лица да инвестират в Гигасвета и да експериментират с нови бизнес модели, допълват анализаторите.

ADL изчислява, че при правилни обстоятелства иновационният цикъл на Гигасвета ще отключи пазар в Европа на стойност поне €250 млрд., който към 2025 г. може да достигне до €660 млрд. годишно. В световен мащаб тази добавена стойност се изчислява на около 1,3 до 3,5 трилиона евро годишно. Според анализаторите 3 са основните фамилии от „гига приложения“, които ще се възползват максимално от възможностите на Гигасвета.

- „Разширените открития“ (Augmented Discovery), включващи разширеното разбиране и взаимодействие с околната среда чрез смесване на цифрово съдържание с физическия свят, например излъчване на холографски спортни събития или разширени учебни сесии. До 2025 г. се очаква „разширените открития“ да генерират нови приходи в Европа на стойност между 80 и 175 милиарда евро годишно.

- Виртуално телеприсъствие, фокусирано върху преодоляването на физическите или географските граници или потапянето в изкуствени среди, например обогатено преживяване в търговски обект или виртуални социални контакти. До 2025 г. се очаква виртуалното телеприсъствие да генерира в Европа приходи в размер на 20 до 60 милиарда евро годишно.

- Автоматизиран начин на живот. Това е свързано основно с делегиране на решенията и задачите, изпълнявани от човека, на технологии и устройства, вкл. наблюдение на земеделски култури от дронове или телемониторинг на пациенти. До 2025 г. този пазар в Европа ще достигне според оценките на анализаторите 150 до 425 милиарда годишно.

Употребата и безпроблемната работа на тези приложения ще разчита на ново качество на мрежите, които трябва да осигурят ключови за услугите характеристики като голяма пропусквателна способност, ниска латентност, висока надеждност, много добра сигурност, отказоустойчивост, широкообхватно покритие и точно определяне на местоположението (възможността да се определи през мрежата позиционирането на устройството в тримерното пространство).

ADL отбелязва още, че „гига приложенията“ ще повлияят сериозно върху редица икономически сектори като промишленост, смарт домове и развлекателната индустрия, здравеопазването, пътуванията и туризма, държавната администрация, образованието и професионалните обучения, търговията, енергетиката и комуналните услуги.

„Мрежите са основата на подобно вълнуващо бъдеще. Цялото общество ще има полза, ако бизнесът, правителствата и регулаторите си сътрудничат, за да стимулират този нов иновационен цикъл и дадат възможност за използването на гига приложения“, коментира доклада старши вицепрезидента на Liberty Мануел Констам.

„30 години след създаването на интернет ние навлизаме в нова ера, допълва Грегъри Панкърт, партньор в Arthur D. Little. - Третата индустриална революция стимулира развитието на електрониката, информационните технологии и автоматизираното производство. Продължаващата четвърта индустриална революция е ръководена от киберфизически системи и подхранва вълна от технологични иновации, които фундаментално променят естеството на цифровите приложения. Ще бъде от съществено значение регулаторите да осигурят функционирането на иновационния цикъл, така че да създава добавена стойност.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас