Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
20 сеп
2017
 
 

Осем технологии, които променят базите данни

БД отдавна не изглеждат като таблици с редове и колони, въпреки това – има какво да се очаква.

6309 прочитания
Страница 1 от 4

Да започнем с основния въпрос - какво е база данни(БД)? Навремето беше лесно да се отговори еднозначно. Беше достатъчно някой да слага данни в таблица с много прави редове и вертикални колони. Дълги, безкрайни правоъгълници от информация, отправили поглед към бъдещето. 

Релационната БД стана основата на модерните изчисления. Повечето сайтове представляват фасада от CSS, зад която стои SQL. Голяма част от нещата, които ни карат да се чувстваме специални, са просто още един ред в голямата таблица на живота. 

Любовната афера с голямата матрица от битове бавно замира, а разработчиците разбират, че не всичко може да се сложи в таблица. И понеже те са умни и се стремят да намерят решение на всички проблеми, търсят по-добри начини за складиране на информацията. 

През последните няколко години се появиха много решения за съхранение и защита на данните. 

Те обаче поставят редица въпроси – може ли да наречем „база данни“ новите и хубави възможности? Нужно ли е още данните да бъдат напъхани в една голяма матрица, за да станат БД? Някои анализатори използват понятието „магазин за данни“, за да разграничат съвременните способи, тъй като „база данни“ е твърде тясно свързано със старата таблична структура. 

Ето 8 начина, базата данни да бъде излята в нови форми и стандарти.

GPU компютинг

Навремето, видео картите бяха конструирани, за да обслужват графичните приложения, но сега т. нар. графични процесори извършват много неграфична обработка. 

Търсенето на данни е само една от неграфичните операции, за които често се използват. И защо – не? 

Да се прехвърлят безкрайните купчини данни, в търсене на съответствие, е паралелна операция, съставена от много елементарни задачи, които се повтарят милиони пъти. Доста лесно е да включите в изпълнението на задачата хиляди процесори в GPU-то. 

Ползата не в това да се изпълни всяка отделна заявка (което не отнема много време), а в подготвителната работа, защото почти не се налага предварителна обработка. 

Много бази с данни пестят време като поддържат списък, който на практика е прогнозният резултат от всяко възможно търсене. Ако този списък се повреди или унищожи, възстановяването му може да изисква часове, дни или дори - месеци.

При положение, че данните се побират в паметта на GPU, обикновено може да минете и без индекса. В случай, че данните се променят бързо, голяма част от списъка ще остане неизползваема. Тогава, прескачането на подготовката ще се окаже много ефективно. 

Разгледайте MapD, Kinetica, Brytlyt и др.

1 234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас