Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
15 сеп
2017
 
 

Ваучери до 50 хил. лв. за излизане на борсата на български малки и средни фирми

Ваучерната схема за почти 4 млн. лв. на Министерството на икономиката ще бъде финансирана пои ОПИК и ще стартира през ноември

4492 прочитания

Ваучерна схема на обща стойност почти 4 милиона лева обяви Министерството на икономиката. Финансовата помощ, осигурена от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) ще подкрепя малки и средни фирми, които решат да пуснат акции на фондовата борса, заявиха от министерството.

Среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Васил Големански (Българска фондова борса), представители на Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Снимка: Министерство на икономиката

Среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Васил Големански (Българска фондова борса), представители на Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и на ИАНМСП. Снимка: Министерство на икономиката

Прочетете още: Акциите на Алтерко вече са на Българската фондова борса

Новината бе съобщена след среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, Васил Големански, изпълнителен директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса, представители на Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

С предложената ваучерна схема предприятията ще могат да покриват разходи за услуги по подготовката си за емитиране на ценни книжа и за първичното им предлагане на фондовата борса, като всяка фирма може да разчита на помощ до 50 хил. лв. „Целта на мярката е да се осигури още една алтернатива на класическите механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия чрез европейски средства, а именно вече познатите грантово финансиране и инструменти за финансов инженеринг, обяснява зам.-министър Манолев.

Чрез новата процедура компаниите ще получат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвеститори. Привлечените чрез борсата средства могат да се използват за инвестиции за разширяване на дейността на публичните компании. „Не на последно място, се очаква и положителен ефект от оптимизирането на оперативните процеси в резултат от преобразуването на предприятията в публични дружества“, подчерта Александър Манолев.

„Финансовата помощ ще бъде осигурена от ОПИК, като се надявам да открием процедурата през ноември“, каза зам.-министър Манолев. Капиталовият пазар у нас има потенциал да реализира очакваните по-големи обороти и да изиграе ролята на своеобразен мост между българските малки и средни предприятия и потенциалните инвеститори, са заявили участниците в срещата. Инициативата може да стимулира повече компании да решат да излязат на борсата. „Ако процедурата покаже, че функционира правилно, имаме готовност да удължим нейния срок и да заделим допълнителен финансов ресурс“, допълни зам.-министър Манолев. По думите му най-важното е, че българските предприятия, чрез увеличението на капитала си, ще получат свеж финансов ресурс, за да растат по-бързо, а това ще доведе до по-висок икономически растеж на страната.

В момента две големи български ИТ компании използват успешно механизмите на фондовата борса. През 2015 г. софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг осъществи успешно първично предлагане на акции на БФБ, а в началото на декември 2016 г. тази стъпка предприе и разработчика на IoT решения Алтерко.

Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари е на стойност 2 милиона евро (3 911 660 лева). Финансирането по схемата ще се осъществява чрез предоставянето на ваучери на стойност 50 000 лева, а бенефициент ще бъде Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Специалистите на агенцията ще администрират процеса и ще набират заявления за получаване на ваучер. Работният вариант на схемата предвижда да се даде срок за кандидатстване на компаниите, като заявленията ще се разглеждат по реда на постъпването им. Компаниите, които подадат заявления след изчерпване на финансовия ресурс по схемата, ще бъдат включени в „резервен списък“. На одобрените предприятия ще бъде даден срок за реализиране на намерението им за излизане на фондовата борса. В случай, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от компаниите включени в резервния списък.

Останалите детайли по схемата се обсъждат в момента на оперативно ниво от експертите на УО на ОПИК, ИАНМСП и БФБ. Очаква се в близките седмици да бъдат разписани крайните варианти на изискванията и на етапите по схемата, допълват от министерството.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас