Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
12 сеп
2017
 
 

Аварийно захранване със суперкондензатори

6364 прочитания
Страница 1 от 2

Суперкондезаторите представляват електрохимични кондензатори с капацитет, достигащ хиляди фарада. Може да се каже, че това са устройства, комбиниращи характеристиките на традиционните батерии и кондензаторите в един компонент. Те намират приложения, когато са необоходими бързи цикли на зареждане-разреждане вместо дългосрочно съхранение на енергия.

Това прави кондензаторите подходящи например за сферата на транспорта, за реализиране на системи за регенеративно спиране на електрически превозни средства. Възможностите им за отдаване на много енергия за кратко време ги прави удачни за захранване на влакове, кранове, автомобили, автобуси, асансьори и т.н.

Батериите и суперкондензаторите засега по-скоро се допълват

Прочетете още: Литиево-йонни или оловно-киселинни акумулатори в центъра за данни

По-малки решения на такава база се използват за захранване на т.нар. статична памет с произволен достъп (SRAM). Освен това суперкондензаторите се използват в соларни системи, за аварийни захранвания и в джобни устройства.

С оглед на всичко това не е учуващо, че анализаторите от Research and Markets прогнозират, че средният годишен ръст на световния пазар на суперкондензатори (наричани още ултракондезатори) ще е около 21% през следващото десетилетие. Те допълват, че до 2025 г. сумарният оборот от такива продукти да нарасне до 9.88 млрд. долара.

Удачно решение за центрове за данни

В момента суперкондезаторите се използват в решения за аварийно захранване заради своя дълъг живот и непретенциозни по отношение на поддръжката. Те набират все повече популярност като устройства за съхранение на енергия в най-различни сфери, една от които са центровете за данни.

Преди време цените бяха им доста по-високи от тези на батериите. Технологичното развитие в областта обаче промени този показател. Суперкондензаторите предлагат надеждна работа и почти неограничен брой цикли на презареждане. Днешните раработки са с по-дълъг живот и се нуждаят по-малко поддръжка от трационните оловно-киселинни и литиево-йонни батерии.

Едно от предимствата на кондензаторите е, че могат да работят в по-широк температурен диапазон - от -40 до +65 градуса. За операторите на центрове за обработка на данни това означава по-малко разходи за охлаждане. Също така по-добри показатели по отношение на оперативните загуби на енергия в сравнение решенията, използващи маховици.

Как работят суперкондензаторите?

Обобщеното наименование “батерия” най-често се използва за електрохимичен източник на ток. Реакциите вътре в него освобождават носители на електрически заряди, които създават елекрическия ток. Суперкондензаторът работи по съвсем различен начин, съхранявайки заряда в електрическо поле. Последното се създава при разделяне на проводници с потенциална разлика между тях.

Устройство на кондензатор

Работата на обикновен кондезатор е показана на схемата горе. Двете проводими плочи са разделени от диелектрик (вещество, което слабо провежда или съвсем не провежда ток). При прилагане на напрежение при едната плоча се събират електрони, т.е. се оформя отрицателен заря, а при другата се формират “дупки” – положителен заряд. Това разделяне на зарядите създава електрическо поле в диелектрика и в него се съхранява енергията. При достигане на максимално електрическо поле кондензаторът е зареден. Електроните се привличат от дупките и при свързването му във верига се формира електрически ток.

Следва: Устройство на суперкондензатор

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас