Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
12 сеп
2017
 
 

Аварийно захранване със суперкондензатори

6450 прочитания
Страница 2 от 2

Суперкондензаторите за изградени по различен начин. Те също разполагат с електроди (обикновено от въглерод), електролит и специален сепаратор, който позволява трансфер на йони в електролита. При подаване на напрежение позитивните йони се натрупват по повърхността на негативния електрод, а негативните – по позитивния. Електрическият заряд се формира на повърхността на всеки електрод, като по този начин се формира двоен слой (затова често се среща името двуслоен кондезатор). Всяка такава двойка слоеве работи като вече описания обикновен кондензатор.

Разреден суперкондензатор

Защо обаче капацитетът на суперкондензаторите е толкова по-голям? Капацитетът, който е пропорционален на съхраняваната енергия, е правопропорционален на площта на плочата и обратнопропорционален на разстоянието между тях. В обикновения кондензатор последният показател е дебелината на диелектрика, като обикновено става дума за десетки микрона. При суперкондензаторите това разстояние е от порядъка на нанометри (хилядна от микрона). Също така използваната въглеродна технология позволява получаване на много голяма повърхност – до 100 хил. пъти повече от квадратната площ на електрода.

Зареден суперкондензатор

В момента 

батериите и суперкондензаторите по-скоро се допълват

като слабите страни на едната технология се покриват от другата. По-долу са изброени основните параметри суперкондензаторите и литиево-йонните батерии:

  • Време за зареждане: Суперкондензаторите са много добри по този показател, като по-малките устройства могат да бъдат зареждани за секунди. При батерите става дума за десетки минути.

  • Живот: Батериите обикновено предлагат между 500 и 1000 цикъла на разреждане-зареждане, докато суперкондензаторите могат да достигнат до милион. Например в електромобилите батериите имат очакван живот между 5 и 10 години, докато кондензаторите могат да служат 15 и повече години.

  • Специфична енергия: Това е общото количество енергия, съхранявано в единица тегло. Това е най-голяма слабост на суперкондензаторите, които предлагат средно 10 Wh/kg, докато при батериите този показател достига 100-200. За сравнение при бензина той в 3700 Wh/kg (отчитайки 30-те на сто ефективност на двигателите с вътрешно горене). Що се отнася до енергията за единица обем супекондензаторите отново изостават, предлагайки 15 Wh/L. При батериите този показател 1200 Wh/L. За сравнение - за да бъде изготвен смартфон с такова захранване той трябва да е дебел около 5 см.

  • Отдаване на заряда: Суперкондензаторите могат да се зареждат и разреждат почти мигновено - те могат да доставят мощности от порядъка на 10 000 W/kg. Аналогичният показател на литиево йонните батерии е 2000-3000 W/kg.

  • Цена: Бидейки сравнително нова технология суперкондензаторите все още са по-скъпи, като струват около 20 долара на ват. Батериите са много по-евтини, намирайки се в диапазона от 0,5 до 1 долар за единица мощност.

12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас