Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
08 сеп
2017
 
 

Google обмисля да купи смартфон бизнеса на HTC

Според тайванската преса щатският гигант иска бизнеса със смартфони, но не и с Vive VR

5358 прочитания

Google е хвърлила поглед на смартфон бизнеса на HTC, като тайванският производител отчете огромен спад на продажбите през август 2017 г. Според източници от тайванската преса, интернет гигантът се е фокусирал само върху поделението за смартфони и не се интересува от бизнес с VR очила Vive VR. От публикациите не става ясно, дали евентуална сделка би включила и интелектуалната собственост на HTC в областта на смартфоните, макар че една от статията твърди, че Google би придобил и R&D дейностите на затруднената финансово компания.

Преговорите дори били във финален етап, a самата сделка щяла да бъде обявена до края на годината.

Google не за първи път се впуска в „приключение“ при смартфоните. Първо бе купена Motorola Mobility, а след това поделението бе продадено на Lenovo. Но компанията никога не се фокусира върху придобития бизнес, оставайки го да се развива самостоятелно.

Прочетете още: HTC ще продава бизнеса си със шлемове за виртуална реалност?

Оттогава обаче Google засилва непрекъснато участието си в хардуерния сегмент, например чрез своите устройства Pixel. Тя работи в тясно сътрудничество с HTC върху подобни проекти, което означава „бетониране“ на това партньорство чрез придобиване на собственост върху бизнеса.

Но според в. Financial Times, който цитира анализаторa Джеф Пю, HTC вече е „изтървала елитни инженери“, които са избягали при конкуренти като Huawei, Lenovo и Asus, а онези, които са останали, също гледат навън. Това поставя под съмнение добавената стойност на подобна сделка.

Въпреки това моментът за покупка изглежда подходящ за Google, тъй като борсовата цена на акциите на HTC намаля след продължаващото лошо представяне на смартфон бизнеса. През седмицата компанията обяви най-ниско месечно ниво на продажбите от 2004 г. насам.

Тя направи и необичайно изявление, с което заяви, че „месечни приходи не отразяват непременно тримесечните тенденции“. Данните за месечните продажби обикновено се публикуват без коментар.

Августовските приходи на HTC са в размер на 3 млрд. тайвански долара (около $100 млн.), или спад с 54,4 на сто на годишна база. През август 2016 г. компанията е успяла да реализира приходи от над 6,58 млрд. тайвански долара. Спад с 51,5% има и спрямо юли 2017 г.

Според изданието Focus Taiwan, спадът се дължи главно на намалените продажби на флагманския модел на HTC U11.

Флагманът U11 не успя да донесе очаквания ръст на приходите за HTC

В публикации от края на август бяха изказани предположения, че HTC търси начин да отдели в отделна фирма поделението Vive VR, така че увеличи паричната си наличност. Продажба на цялата компания HTC изглеждаше по-невероятна, но само заради липсата на потенциален купувач за двете поделения – смартфоните и VR продуктите.

И макар че шлемът за виртуална реалност Vive непрекъснато е във водещите технологични новини, смартфон бизнесът генерира огромния дял от приходи за HTC. А и поделението Vive не е имунизирано срещу ефекта от ожесточаващата се конкуренция.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас