Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
07 сеп
2017
 
 

Нови правила за защита на личните данни влизат в ЕС след по-малко от година

Защита на личната информация на потребителите и намаляване на административната тежест, са сред основните цели на регулацията

3653 прочитания

Нов Закон за защита на личните данни трябва да приеме страна ни преди 25 май 2018-та година. Това се налага тъй като от тази дата започва официално да действа европейски Регламент 2016/679/ЕС , информира „Капитал“.

Основната идея на регламента е да бъдат защитени по-добре правата на потребителите във връзка с техните лични данни. Предвижда се фирмите, които по различни причини съхраняват личните данни на физически лица, да им осигуряват достъп до предоставената информация, както и да предостави възможността за промяна или пълно заличаване на данните, при желание на лицето, което ги е предоставило. Последното се нарича „Правото да бъдеш забравен“ и е важно за потребителите на социалните мрежи, качили неподходящи снимки, или направили подобни изказвания.

Регламентът изисква компаниите и организациите от всякакъв мащаб да приемат нови политики, целящи да предоставят на крайния потребител по-високо ниво на контрол върху личните му данни. Голяма част от тях са свързани със списването на нови процедури, инструкции и указания, допълнителни обучения и ъпдейт на системите за обработка на информацията, в това число криптиране на данните и др.

Това отговаря на заложения в Регламента принцип Privacy by design, който прокламира въвеждане на технически и организационни мерки на защита на личните данни преди въвеждането на даден продукт, услуга или реализирането на едно бизнес начинание.

При някои компании ще бъде задължително и назначаването на нова фигура в корпоративната им структура – "длъжностно лице по защита на данните", пише още „Капитал“.

Компаниите също ще имат полза от въвеждането на новите изисквания, защото ще трябва да работят само с една национална организация, отговаряща за защита на личните данни, което ще ги улесни. Те ще се възползват от регламента при прехвърлянето на данни в рамките на ЕС. А хармонизирането на бработка на лични данни с изискванията на законодателството, ще спомогне да бъдат избегнати високите глоби. Не на последно място, регламентът ще намали административната тежест за фирмите, а това ще стимулира свободната търговия.

ЕТИКЕТИ:
лични данни
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас