Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
07 сеп
2017
 
 

Ново фалшиво писмо от НАП опитва да „хване“ невнимателни потребители

4021 прочитания

Фалшиво писмо от НАП, което звучи доста достоверно, се опитва да накара невнимателни потребители да кликнат върху прикачен файл. Макар че филтрите на бизнес пощи като GMAIL и други са успели да го „хванат“ като спам и дори да премахнат прикачения документ, редица фирми с недобре защитени е-пощенски сървъри може и „да не прихванат“ писмото. Доскоро текстовете на фалшивите писма звучаха доста смешно на български, опитвайки се да ни накарат да изпратим данните си на „нигерийска принцеса“ или заможна вдовица с огромно наследство.

От НАП не са изпращали предупредително писмо с прикачен файл.

Подобрените възможности на изкуствения интелект и автоматичните преводачи обаче превръщат новите „писма“ от важни държавни институции като НАП, КАТ, МФ, съдилища и други в реална заплаха. Текстът на фалшивото писмо е следният:

Прочетете още: Промени в данъчния кодекс щял да спести 1,1 млн. лв. на фирмите, твърдят от НАП

„Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.“

Дотук нищо съмнително или вредно. Но в края на писмото пише, че „Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл“. В същото време изпращачът на писмото също е доста странен „toyokuni.com“

От НАП категорично заявиха, че не са изпращали имейл с подобно съдържание. „Подателят на фалшивите електронни писма не е с имейл адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg“, обясняват от приходната агенция.

НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма, добавиха оттам.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас