Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
07 сеп
2017
 
 

Ново фалшиво писмо от НАП опитва да „хване“ невнимателни потребители

2591 прочитания, 0 коментара

Фалшиво писмо от НАП, което звучи доста достоверно, се опитва да накара невнимателни потребители да кликнат върху прикачен файл. Макар че филтрите на бизнес пощи като GMAIL и други са успели да го „хванат“ като спам и дори да премахнат прикачения документ, редица фирми с недобре защитени е-пощенски сървъри може и „да не прихванат“ писмото. Доскоро текстовете на фалшивите писма звучаха доста смешно на български, опитвайки се да ни накарат да изпратим данните си на „нигерийска принцеса“ или заможна вдовица с огромно наследство.

От НАП не са изпращали предупредително писмо с прикачен файл.

Подобрените възможности на изкуствения интелект и автоматичните преводачи обаче превръщат новите „писма“ от важни държавни институции като НАП, КАТ, МФ, съдилища и други в реална заплаха. Текстът на фалшивото писмо е следният:

Прочетете още: Промени в данъчния кодекс щял да спести 1,1 млн. лв. на фирмите, твърдят от НАП

„Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.“

Дотук нищо съмнително или вредно. Но в края на писмото пише, че „Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл“. В същото време изпращачът на писмото също е доста странен „toyokuni.com“

От НАП категорично заявиха, че не са изпращали имейл с подобно съдържание. „Подателят на фалшивите електронни писма не е с имейл адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg“, обясняват от приходната агенция.

НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма, добавиха оттам.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ТОП100 НА ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ КОМПАНИИ


Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас