Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуална и добавена реалност
05 сеп
2017
 
 

Ще носим ли камери по тялото си и трябват ли ни?

Спадането на цените, подобряване на качеството и улеснената употреба на носимите камери ще им осигури навлизане и в бизнеса. Революцията на камерите за тяло наближава.

5333 прочитания
Страница 1 от 3

InfoTrends обяви наскоро, че през тази година хората ще направят 1,2 трилиона цифрови снимки. Това е със 100 милиарда снимки повече от миналата година и почти двойно повече от този през 2013 г. Темпът на увеличаване на броя направени снимки в момента е около 100 милиарда на година - това означава, че всяка година човечеството прави по 100 милиарда снимки повече от предишната година.

Shonin Streamcam е пример за носими камери от ново поколение. Те са с размера и формата на първото поколение, но с много повече електроника, лещи и софтуер

Прочетете още: Носимата електроника на Олимпиадата в Рио

Този темп обаче ще се ускори, главно заради камерите за носене. Цените на тези джаджи бързо спадат, качеството им се подобрява, както и лекотата на ползване чрез миниатюризация, по-добър софтуер и по-добри батерии.

Те ще се появяват все повече под формата на камери с клипс, камери в смарт часовници и камери, закачени постоянно или временно към смарт или обикновени очила.

Преди няколко години се появи първото поколение от т.нар. „записващи ежедневието ни“ камери, които обаче бързо изчезнаха. Те се провалиха, защото тръгнаха твърде рано поне в два основни аспекта – технологията не беше готова и купувачите също.

Сега и двата фактора са почти готови за пазара. По-добрата технология усъвършенства качеството на снимките, осигурявайки дори 4K видео и излъчвания на живо в реално време, а обществото все повече „се аклиматизира“ към хора, които непрекъснато правят снимки. Тези 1,2 трилиона снимки, не са правени само в лични пространства на потребителите.

Само преди няколко години никой не предвиждаше и дори не си представяше онова, което днес е приемливо обществено поведение на човек със смартфон камера. Хората не се срамуват да позират и да снимат селфита на всякакви места. Те правят снимки на храната и напитките в ресторантите. Правят си дори селфита пред огледалото в банята.

Тази промяна на възприемането на носимите камери от хората става все по-бързо. Когато Google стартира своята програма Google Glass Explorer преди 4 години и половина, технологията бе масово „заклеймена“ от обществеността и пресата заради нарушаването на личното пространство от камери, носени на лицето.

Но когато Snap започна да разпространява миналата година своя продукт Spectacles, допълнен с камера, носена на лицето, критиките сякаш заглъхнаха. Какво се случи в рамките на три години и половина, през които караха камерите се превърнаха от „социално неприемливи“ в джаджи, които са „ОК“ за публични места?

Камерите станаха повсеместни. Настъпи революцията на камерите в дроновете. Полицията навсякъде започва да носи камери за тяло. Дори входните звънци се сдобиха с камери. Качеството на камерите за смартфони стана аналогично на това на DSLR фотоапаратите от нисък клас. Още няколко милиона от поколението „iGen“, родени с достъп до цифрова, станаха тийнейджъри, носещи смартфони.

И най-вече, според данните на InfoTrends, човешката раса направи още 3,5 трилиона цифрови снимки за периода 2013 до 2016 г.

Случи се още едно нещо. На пазара се появиха купчина великолепни камери за носене.

 

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас