Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Дронове
04 сеп
2017
 
 

Този дрон ще помага за проучване на наводнена инфраструктура

При дузина дронове, летящи над наводнения Хюстън, този дрон, показан на IFA, ще помага без да увеличава въздушната трафик.

4150 прочитания

Щатската Федерална авиационна комисия FAA даде специално разрешение за употребата на дронове, които да помогнат в спасителни операции в Хюстън, щата Тексас, след опустошителния урагана Харви.

На търговското изложение в Берлин IFA PowerVision демонстрира дрон, който няма да се нуждае от разрешение от FAA, за да изпълни подобна мисия.

Това е така, защото PowerRay всъщност е подводен дрон с дължина почти метър. Той е снабден с 4K видеокамера, която може да бъде наблюдавана чрез шлем за виртуална реалност през Wi-Fi, има и мощни прожектори, чиято светлина прониква на дълбочина до 30 метра.

Прочетете още: Дроновете – възможности и предизвикателства

Подводният дрон PowerRay може да работи на дълбочина до 30 метра в продължение до 4 часа с едно зареждане на батерията.

Подводният дрон PowerRay може да работи на дълбочина до 30 метра в продължение до 4 часа с едно зареждане на батерията.

Той се управлява с помощта на нещо като безжичен геймърски контролер и може да маневрира със скорост до 1,5 метра в секунда (3 възела). Неговата батерия с капацитет 6400 mAh може да издържи до 4 часа, ако не го карате твърде бързо.

Ако батерията се изпразни докато PowerRay е под водата, нищо не е загубено. Можете просто да го изтеглите за кабела, освен ако не се е закачил за нещо.

Да, въпреки че контролерът е безжичен, радиовълните не преминават през водата, така че именно кабелът е нужен за пренасяне на сигналите между дрона и Wi-Fi базова станция, която остава на повърхността. Тя изпраща инструкции по 70-метровия кабел, а в обратна посока ретранслира видео сигнала.

Видео от Powerray. Снимка Питър Сейър, IDG

PowerVision изпраща видео от подводния дрон PowerRay, потопен в контейнер с вода, до голям екран, разположен близо до изложнието IFA 2017.

PowerVision нямаше как да достигне 30-метрова дълбочина на щанда на IFA, така че демонстрацията на PowerRay бе в пълен с вода контейнер, поставен на паркинга, като показваше видео от него на гигантски монитор.

Дронът е проектиран да работи в сладка вода, солена вода и хлорирана вода, като излъчва видео с резолюция 1080p и записва в 4K UHD. Може да запише 12-мегапикселови снимки със скорост до 5 кадъра в секунда на вътрешната памет с капацитет 64 GB.

Контролерът за PowerRay. Снимка Питър Сейър, IDG

Подводният дрон PowerRay се управлява с помощта на безжичен контролер

PowerRay е размери 465 на 270 на 126 мм и тежи около 3,8 кг. PowerVision се продава в комплект с базова станция, захранване, безжичен контролер и два VR шлема Zeiss VR One Plus за около €2200.

Макар че може да е полезен при спасителни операции, компании за комунални услуги и застрахователи за проучване на наводнена инфраструктура, PowerRay всъщност е създаден първоначално за риболов. Той се доставя със сонарно устройство, което може да локализира ята от риби до 40 метра под него (т.е. до дълбочина 70 метра) и устройство за хвърляне на стръвта.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас