Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
31 авг
2017
 
 

Севернокорейски хакери крадат биткойни по цял свят

4427 прочитания

Северна Корея атакува борси за криптовалути и индивидуални потребители с цел кражба на биткойни, твърдят радиостанцията Radio Free Asia (RFA) и информационната агенция United Press International. От там се позовават на южнокорейския Cyber Warfare Research Centre.

Сред жертвите на хакерите са и “стартъпи, които използват блокчейн, технологични компании от финансовия сектор и други”. По думите на представителя на центъра, Саймън Чой, “Северна Корея по някакъв начин е получила информация за всички, които редовно търгуват на борсите за биткойн” и е използвала насочени фишинг атаки срещу тях. Използваният за целта вредоносен код е бил “идентичен с други вируси със севернокорейски произход”. 

Информацията надали ще бъде последвана от сериозно разследване, което ще остави достоверността ѝ под въпрос.

Прочетете още: Създадоха първия блокчейн, защитен от квантови компютри

От руското издание CNews са потърсили за коментар Дмитри Гвоздев, директор на местната компания “Информационни технологии на бъдещето” (Информационные технологии будущего), според когото криптовалутите са “сенчеста” зона, в която постоянно се генерират слухове и митове. В същото време информацията надали ще бъде последвана от сериозно разследване, което ще остави достоверността ѝ под въпрос. 

Въпреки това други специалисти по киберсигурност нееднократно са предупреждавали, че Северна Корея действително разполага с ресурсите да провежда цели кампании в онлайн пространството. На нейни хакери се приписва авторството на серия координрани DdoS атаки срещу държавни органи и финансови структури в южната ѝ съседка през 2009 и 2013 г., както масираната атака срещу сървърите на Sony Pictures през 2014 г.

Изказано бе и мнение, че криптовирусът WannaCry също е създаден в Северна Корея, въпреки че точното определяне на създателя е трудно. Може да бъдат открити и мотиви за провеждане на масирани атаки – например при въвеждането на санкции в отговор на нейни ядрени изпитания. 

Рос Рустичи, директор изследвания в американската компания Cybereason, прогнозира че киберармията на КНДР може увеличи интензивността срещу финансови организации и валутни борси с цел възстановяване на загуби от международните санкции. Според него “вероятността за това е ниска, но не и нулева”.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас