“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јвтомобили
30 авг
2017
 
 

ƒо 50% ръст на електрическата мобилност у нас прогнозира » ≈ћ

“ежаща 10 кг българо-румънска е-тротинетка ще промени начина на придвижване в града

7022 прочитани€
—траница 2 от 3

≈лектромобили и зар€дни станции

„«ар€дната инфраструктура е важна, за да карат собствениците на електромобили спокойно. ¬ Ѕългари€, както и по света хората масово зареждат през нощта в домашни гаражи, а използват публичната инфраструктура за дозареждане и удължаване на пробега, об€сни Ћевков. - » ≈ћ јƒ развива мрежа от зар€дни станции и скоро техни€т брой ще е 20. Ќ€кои изградиха станции за платено зареждане, но на гол€ма част от колонките зареждането е безплатно, за да се промотира електрическата мобилност. ќчакваме до кра€ на 2018 г. в Ѕългари€ да има поне 300 зар€дни станции.

¬се повече потребители купуват ≈ѕ—, осъзнавайки екологичните и икономически ползи, а това допринас€ за създаването на нови бизнес модели, см€та още «ахариев. Ѕро€т на закупените електромобили все още е малък - става дума за неофициална бройка от 2000-2500 електрически превозни средства, включително електрически велосипеди, скутери, минибуси и малки товарни коли, като не се см€тат голф количките и електрически колички в затворени курортни комплекси. ќчаквани€т годишен ръст обаче е над 40, дори 50%, см€та Ћевков.

”спешни български проекти

Ќа пресконференци€та б€ха представени две от инициативите на » ≈ћ – електрическа тротинетка, създадена съвместно от български и румънски фирми, ко€то има 8 патента за технологични иновации и от н€колко месеца се продава успешно в Ѕългари€ и в ≈вропа. ¬тори€т проект е на производител€ на електрокомпоненти от √одеч „ј  ћагнит“, който е организирал ц€лостен „екологичен“ цикъл за превоз на работници с електрически автобус до фабриката в √одеч.

≈ко превоз на иновативни служители

„ј  ћагнит“ има производствена база в град √одеч, където произвежда електрически компоненти за високоскоростни и други влакове за цели€ св€т. „ѕровокирани от дейността на » ≈ћ, решихме да използваме електробус за извозване на работници от —офи€ и други населени места до град √одеч, об€сни »ван —тратиев, изпълнителен директор на „ј  ћагнит“. - Ќужни са ни кадри с модерно мислене, добри инженери, напредничави хора. ѕреди 2 г. създадохме фотоволтаичен парк с малка мощност, който не покрива изц€ло нуждите от електроенерги€ за производството. “€ обаче е достатъчна да зареждаме електробусите, с които днес транспортираме хората, т.е. не генерираме никакви вредни емисии по ц€лата верига. ÷елта ни е до 2 години цели€т ни автопарк да е от електромобили.“

»ван —тратиев, изпълнителен директор на „ј  ћагнит“.

»ван —тратиев, изпълнителен директор на „ј  ћагнит“.

—поред него инициативата не само пести средства, а и показва на чуждестранните партньори на “AK ћагнит“ (става дума за световно известни производители на влакове), че фирмата е модерна и технологична. „“ези производители постав€ сериозни изисквани€ към своите доставчици в областта на мерките за опазване на околната среда. ќсвен това инициативата дава ефект и върху младите хора, които са ни нужни за работа, тъй като те също се интересуват от електромобили“, допълни —тратиев.

„ј  ћагнит е една от първите компании, които възприемат иде€та на » ≈ћ за екологичен модел - производство на зелена енерги€, използване на български зар€дни станции, зареждане от т€х на електрическо средство за превоз“, допълни »ли€ Ћевков. ѕроектът в √одеч е реализиран съвместно с друг член на » ≈ћ - ≈лпром Ўабла, които произвеждат зар€дни станции с показатели, близки или по-добри от тези на европейските си конкуренти, за€ви председател€т на » ≈ћ.

12 3
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас