Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
29 авг
2017
 
 

Новият CTO на Ericsson: Ще се фокусираме върху корпоративната инфраструктура и услуги

Ерик Екуден открои 5 ключови тенденции в технологичната индустрия - адаптивни технологии, машинен интелект, сигурност и масово проникване на IoT, корпоративна употреба на виртуална и добавена реалност.

3866 прочитания

Ericsson ще се фокусира сериозно върху инфраструктурата от корпоративен клас и съответните услуги, заяви наскоро назначеният главен технологичен директор на Ericsson Ерик Екуден в интервю за Mobile World Live. Той открои и 5 ключови тенденции, които се влияят върху технологичната индустрия.

Ерик Екуден е СТО на Ericsson от 1 юли 2017 г. Снимка: Ericsson

Ерик Екуден е СТО на Ericsson от 1 юли 2017 г.

Прочетете още: Ericsson връща фокуса си върху технологиите за телеком оператори

Тези тенденции са определени на базата на разговори с потребители на компанията, както и с висшето ръководство на шведския гигант, след като той е поел поста CTO от 1 юли.

Ericsson вече е добре позиционирана да предлага решения, свързани с първата тенденция – адаптивна технологична база, комбинираща хардуер и софтуер. „Експертизата на Ericsson ни помага да подобрим ефективността на мрежите и в края на краищата да намалим разходите“, обяснява Екуден.

Друга ключова тенденция е машинната интелигентност, като съществуващите мрежи на Ericsson „типично произвеждат петабайти данни всеки ден“, а това създава дългосрочна необходимост от наистина модерна система за машинна интелигентност“, добави специалистът.

Според него екосистемата от платформи за машинно обучение и изкуствен интелект (AI) става все по-развита, а Ericsson се стреми да я подобри чрез разработки, свързани с мрежовите платформи.

Областите, в които компанията се стреми да капитализира вложенията си, включват подпомагане на потребителите при тяхното „пътешествие към автоматизирания свят“ по отношение на инфраструктурата, както и осъществяване на „взаимодействие между операциите и мрежата по много по-интуитивен и безпроблемен начин“. Екуден смята, че опитът на Ericsson в областта на управляваните услуги и оптимизацията ще й помогнат да заеме водеща роля при проектите за автоматизиране.

Интернет на нещата

предлага две възможности за компанията – сигурността и масираната технологична промяна в много индустрии.

Сигурността на IoT системите от край до край е от критично значение, като целата е да се установи (по думите му) „проверен хардуерен път“ за всяко IoT устройство. Той смята, че индустрията като цяло може да подобри сигурността. „Има твърде много незащитени IP връзки и много незащитени IP свързани устройства“, коментира Екуден.

Той добавя, че „сигурността трябва да се вземе предвид от първия ден и да се изгражда на хардуерно ниво във всяко IoT устройство“. Днешните корпоративни IOT системи не са защитени, особено крайните точки.

„На практика това е архитектурен въпрос, става дума за проектирането на всеки възел с определено ниво на защита. Това е важна част от продуктите, които създаваме за мрежовата част“, обясни той.

Разделянето на мрежата на парчета (slicing) ще играе ключова роля при определянето на потенциала на IoT за трансформиране на индустриите и е още една ключова област, в която Ericsson може да капитализира своя опит.

Подобренията по отношение разпространението на IoT данни, събирането и анализирането на информацията близо до периферията на мрежата ще предложат както по-добра ефективност на мрежовата платформа, така и по-голяма производителност. Тези подобрения ще позволят предоставянето на облачни услуги, отговарящи по-добре на изискванията на предприятията в сравнение с днешните мрежи, осигурявайки по-бърза и по-надеждна работа.

Екуден отбелязва още, че корпоративните системи могат да се възползват от технологии, които типично се ползват от потребителските приложения днес, например добавената и виртуалната реалност AR/VR.

Технологията, която лежи в основата на „играта мания“ Pokemon Go, може да създаде фундаментален елемент в корпоративната област, включително услуги за проверка, за поддръжка и за наблюдение, а именно в тези области Ericsson вижда голям интерес от страна на предприятията.

Стратегията на компанията в тази сфера включва работа с партньори за „изграждане на пазарни решения за корпоративните и потребителските изживявания“ чрез интеграция на AR и VR в мрежата. „Това не е внедряване само на ниво устройство, не е и само внедряване на публичен облак“, обяснява Екуден.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас