Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
25 авг
2017
 
 

Промени в данъчния кодекс щял да спести 1,1 млн. лв. на фирмите, твърдят от НАП

Фирмите без дейност няма да подават годишна данъчна декларация, според предложение промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

3552 прочитания
Страница 1 от 2

Около 200 000 български фирми, които всяка година не осъществяват дейност през дадена година, няма да са задължени да подават и годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и да обявяват годишни финансови отчети в Търговския регистър, съобщиха от Националната агенция по приходите. Това е една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане.

Промени в данъчния кодекс щял да спести 1,1 млн. лв. на фирмите, твърдят от НАП

Според анализа на приходната агенция тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на тези 200 000 фирми, които изпращат в НАП своите декларации и обявяват в търговския регистър финансовите си отчети без да имат дейност. Това означава, че спестените от бизнеса разходи ще надхвърлят 1,1 милиона лева, изчисляват от НАП.

Прочетете още: МТИТС ще стартира до 2 месеца проекта за единната информационна точка

По данни на Националния статистически институт през 2016 г. 188 751 предприятия са подали декларация за неактивност. Според действащата нормативна уредба тези фирми са задължени да публикуват счетоводния си баланс в Търговския регистър, като държавната такса е 20 лв. при подаване по електронен път и и 40 лв. за подаване на актовете на хартиен носител. „В тази връзка освобождаването на тези предприятия от публикуване на отчетите значително ще облекчи собствениците им, като от една страна, ще отпадне задължението им да съставят отчети, а от друга - да заплащат държавни такси“, обясняват вносителите на законопроекта.

Проектът за промени в ДОПК предвижда и други облекчения за гражданите и фирмите. Нововъзникващите дружества ще могат да заявяват доброволна регистрация по ЗДДС едновременно с регистрирането си в Агенцията по вписванията. Регистрацията ще се осъществява по облекчена процедура, а фирмите ще си спестят посещението и в две институции, коментира Росен Бъчваров, говорител на НАП.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас