Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
21 авг
2017
 
 

Експерти призовават за незабавни действия срещу автономните оръжия

2944 прочитания

Международна група от експерти по изкуствен интелект и роботика подписа отворено писмо, адресирано до ООН, за спиране разработката на автономни оръжия, които според тях ще доведат до “трета революция при бойните действия”.

Елън Мъск, основател на Tesla, SpaceX и OpenAI, както и Мустафа Сюлейман, основател и ръководител на отдела разработващ системата DeepMind на Google, са сред 116-те подписали писмото.

“Като компании, изграждащи технологии в сферите на изкуствения интелект и роботиката, които могат да бъдат преработени за създаване на автономни оръжия, се чувстваме особено отговорни да вдигнем тревога”, се говори в съобщението. 

“Веднъж разработени те ще позволяват водене на въоръжени конфликти с невиждани мащаби и времеви рамки надминаващи способностите на хората. Това могат да бъдат оръжия на терора, използвани от деспоти и терористи срещу невинни, както и хакнати оръжия, които да се държат по нежелани начини.”

През декември миналата година 123 страни участнички в ООН публично се съгласиха да бъде проведена дискусия за използването на автономни оръжия, а 19 се обявиха за тяхната тотална забрана.

Тези технологии засега са най-вече на ниво прототипи, но работата по тях върви с бързи темпове. Държави като Съединените щати, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания работят над системи, които да дадат на машини повече автономност в бойна среда, посочват от международната инициатива “Campaign to Stop Killer Robots” (“Кампания за спиране на роботите убийци”). 

“Почти всяка технология може да бъде използвана за добро и лошо и изкуственият интелект не е по-различен – споделя проф. Тоби Уолш от Университета на Нови Южен Уелс (UNSW) в Австралия, един от организаторите на конференцията за изкуствен интелект IJCAI 2017, която ще се състои през тази седмица в Мелбърн. – Той може да се използва за справяне с проблеми, пред които изправено обществото, като неравенството и бедността, предизвикателствата, породени от промените в климата, както и продължаващата световна финансова криза. Същите технологии обаче могат да бъдат използвани и в автономни оръжия за индустриализиране на военните действия.”

Раян Гарипи, основател и технически директор на Clearpath Robotics е един от подписалите отвореното писмо до ООН. Според него много от потенциалните ползи на изкуствения интелект са в сферата на научната фантастика, но автономните оръжия са на прага да се превърнат в реалност и носят потенциал да причинят значителни вреди на невинни хора, както и нестабилност в световен мащаб. По думите му разработването на такива системи е “неразумно и неетично и трябва да бъде забранено”.

Стюарт Ръсел, основател и вицепрезидент на Bayesian Logic, пък добавя: “Ако хората не искат да видят оръжия за масово поразяване под формата на рояци летални микродрони, разпространяващи се по целия свят, е наложително да подкрепят усилията на ООН за създаване на договор за забрана на автономните оръжия.” 

Настоящото писмо е наследник на друго, публикувано през 2015 г. То бе подкрепено от британския физик Стивън Хокинг, един от създателите на Apple, Свив Возняк, както когнитивния изследовател Ноам Чомски.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас