Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
02 авг
2017
 
 

Нова платформа предлага мобилно обучение на предприемачи

Проектът OMLP, финансиран от ЕK по програма Еразъм, вече включва 8 готови модула

4385 прочитания
Страница 1 от 3

Владимир Владков

Платформата за отворено мобилно обучение OMLP, разработена по 2-годишен проект, финансирана по ЕС програма "Еразъм", вече е готова в бета версия и от септември ще бъде достъпна през онлайн магазина Google Play. Това обяви на семинар в София Стоян Дренски от Училище за бизнес компетенции (SBC), българският партньор в консорциума, спечелил финансирането на проекта.

Идеята при старта бе да създадем платформа или инструмент, който да помага на всеки индивидуален потребител да добие повече умения в организационно и бизнес естество, коментира Дору Драгомир от Двустранната търговска камара България - Румъния (ДТКБР), вторият участник в проекта. България и Румъния имат сериозни проблеми при развитието на бизнеса, особено в областта на малките и средните предприятия. С тази визия и SBC като лидер на групата намерихме още 3-ма партньори – Технологичният институт от Канарските острови ITC (Instituto Tecnológico de Canarias), португалската Mentortec, започнала като инкубатор за малки фирми, а в момента с богат опит в менторство на португалски фирми, и чешката организация Business & Professional Women, част от най-голямата асоциация на жените в целия свят. Те искат да помогнат да жените да започнат бизнес или да се върнат в бизнеса след майчинство“, обясни Драгомир.

Целта на проекта е

да моделира, да тества и да предостави учебни материали и учебна програма, които да са специално разработени за нуждите от компетенции на стартиращи предприемачи (при това не само младежи и студенти). За целта е разработено достъпно мобилно приложение OMLP, засега налично само за най-разпространената в Европа мобилна операционна система Android, като учебните програми да може да се използват лесно както от настоящи и бъдещи предприемачи, така и от бизнеса, включително служители в по-големи компании с идеи за вътрешни разработки, обясни Стоян Дренски.

Първото нещо, което направихме, бе да анализираме нуждите на пазара от умения. В 5-те страни - България, Румъния, Чешката република, Испания и Португалия, проведохме проучвания на МСП и на предприемачите какво точно им липсва като знания, за да започнат своя бизнес“, коментира Дору Драгомир. Идентифицирани са общо 130 умения, като са подбрани и групирани онези от тях, за които има най-голяма нужда от спешно и бързо обучение. На това проучване се базира и разработената структурата на OMLP и е дефинирано съдържанието, което да бъде включено.

В момента на стартирането на проекта, а и до днес, няма друга конкурентна мобилна платформа за обучение, фокусирана върху кратките интеракции със знанията.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас