Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
27 юли
2017
 
 

ЕС стимулира създаването на виртуален асистент за възрастни хора

Международен консорциум ще разработи автономна модулна система за активно стареене с 4 млн. евро от ЕС.

4878 прочитания

Проект за създаване на интегрирана система, която да помага на самотни възрастни хора, следейки техните здравни показатели, навиците им за хранене, движение и общуване стартира Европейският съюз. Той е част от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, а крайната цел е да се дължи максимално активният и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, както и да се подпомогне работата на тези, които полагат грижи за тях.

За създаването на виртуалният асистент „в подкрепа на активното стареене“ (SAAM – Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) са заделени 4 млн. евро. Предвижда се системата да събира и анализира информацията чрез ециално изградена за целта онлайн платформа. При съмнения за проблем ще бъдат сигнализирани роднините или социалните служби.

Източник: Shutterstock

Прочетете още: Е-здравеопазването - добрата трансформираща сила за здравния сектор

Проектът започва на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. По него ще работи международен консорциум, в който влизат 10 партньори от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „Йозеф Стефан”, доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Участват също утвърдени неправителствени организации с опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, „Каритас България“ и Европейската федерация на възрастните хора в Австрия.

Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

Бъдещата автономна модулна система ще бъде изцяло нов иновативен продукт както за България, така и за Европа. Тя ще предлага интегриран подход на въздействие и насърчаване на социалните контакти с помощта на информационните и комуникационни технологии.

Подобна иновация е необходима на европейските общества. Според данни на ЕС между 2010 г. и 2030 г. броят на хората на възраст над 80 години ще се увеличи с 12,6 милиона (57,1%). Този демографски процес ще има сериозни последици за системите на здравеопазването и социалните грижи. Ето защо Европа се фокусира върху стимулите за активно стареене. Един от начините за това е да се подкрепят хората в напреднала възраст да запазят добро здраве и да водят независим живот чрез адаптирана жилищна и общностна среда, която им позволява да останат в своите домове колкото е възможно по-дълго.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас