Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
27 юли
2017
 
 

Мобилна технология ще пази пешеходците от колите

Австралийската технология на Cohda Wireless може да бъде вградена в над 2 милиарда смартфона по света

10561 прочитания

Австралийската технологична фирма Cohda Wireless тества за първи път по улиците своя технология за връзка между кола и пешеходец (V2P). Технологията е разработена, за да помогне на коли и мотористи да избягват сблъсъци помежду им, като осигурява автоматично общуване между тях.

Австралийската технология на Cohda Wireless може да бъде вградена в над 2 милиарда смартфона по света

Сега в сътрудничество с мобилния оператор Telstra и правителството на Южна Австралия Cohda Wireless е провела първия тест на технологията V2P през мобилната мрежа на оператора в столицата на Южна Австралия Аделаида.

Прочетете още: Qualcomm 5G: високи честоти, 5-гигабитова скорост

Системата използва мобилната технология, за да предостави на шофьора ранно предупреждение за възможен сблъсък, като в същото време предупреждава чрез смартфон приложение пешеходец или колоездач.

Тази иновация може стане достъпна за над 16 милиона смартфона, които се използват в Австралия. Разработчиците се надяват, че тя ще може да се ползват от над 2 милиарда смартфона в света.

Шефът на Cohda Wireless Пол Грей заяви, че „колите има 360-градусов „поглед“ към пътната ситуация през цялото време и споделянето на тази информация в реално време е единственият начин да направим пътищата по-безопасни“.

Технологията използва наличните 4G мрежи, за да даде възможност на колоездачи, шофьори и пешеходци да получават надеждно нужната информация, преди да са стигнали в „опасна близост“. Преди шофьорът да завие на завой без видимост например, системата ще го извести дали пешеходец или колоездач не пресича съседната улица.

Тествани са редица често срещани сценарии, включително кола и колоездач, наближаващи завой без видимост, кола, движеща се на заден ход, както и кола, приближаваща до пешеходна пътека.

Експериментите са финансирани частично от правителството на Южна Австралия от фонда Future Mobility Lab (общ капитал 10 милиона австралийски долара). Австралийската компания Cohda пък държи около 60 на сто от глобалния пазар на комуникации между автомобили (V2V).

Системата е била разработена като „цифров предпазен щит“, излъчвайки информация за типа превозно средство, скоростта на движение, местоположение и посока на движение. Тази информация се споделя от коли и мотористи в интервал от около 10 пъти в секунда, за да се гарантира голяма точност. Услугата може да бъде получавана от всяко устройство, което се намира в радиус от няколкостотин метра, заявяват от Telstra.

Демонстрация на подобна система на Bosch

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас