Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
25 юли
2017
 
 

Microsoft подготвя машинно обучение за HoloLens

Очилата за добавена реалност вече виждат обекти, а машинното обучение ще позволи те да бъдат разпознавани и манипулирани.

5075 прочитания

Разработката на холографските очила на Microsoft не е шумна, но това не означава, че прогресът при HoloLens е спрял. В неделя компанията обяви, че нейни специалисти се трудят върху нова версия на устройството, оборудвана със специализиран чип, натоварен с функции за машинно обучение.

От Microsoft споделят, че т.нар. Holographic Processing Unit (HPU) ще поддържа обработка от „дъблока невронна мрежа“ (Deep Neural Network) с акцент върху изкуствения интелект. Последното не предполага задължително интегриране на Cortana, а се отнася за начина, по който HoloLens разпознава света наоколо. Чипът ще е напълно програмируем.

Прочетете още: Лещите Google Lens: 6 неща, които трябва да пробвате

HPU е една от най-важните съставящи на HoloLens. Процесорът е натоварен с обработката на информацията от сензорите на устройството, включително тези за движение, за определяне на разстояния, инерционното измерващо устройство, както и инфрачервената камера.

Друг ключов аспект на устройството е, че то е самостоятелно и не разчита на външни системи за обработка на информацията. В този смисъл холографският процесор е мозъкът на очилата за добавена реалност на Microsoft.

Засега няма информация какво ново може да разпознава HPU. Чипът в сегашния HoloLens се справя добре в разпознаването на повърхности и ръбове, позволявайки разполагане на виртуални обекти върху бюрото например. Дали новата версия на очилата ще разбира и интерпретира какви точно са околните предмети засега не е съвсем ясно.

Липсва и конкретика за бъдещето на устройството – дали то ще достигне масовия пазар или ще остане сенчеста технология, насочена към бизнеса. От компанията не споделят кога ще е готов новият HPU и дали на негова база ще бъде изградена нова генерация холографски очила.

Нещото, което е очевидно обаче е, че компаниите започват да проявяват интерес към добавената реалност. Google скри своите умни очила за няколко години и наскоро ги възроди, но този път в ролята на бизнес инструмент. Microsoft пък поначало е насочила HoloLens към тази сфера...

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас