Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
25 юли
2017
 
 

SAP отчете поредно силно тримесечие, вдигна приходите с 10%

Компанията продължава да залага на платформата S/4HANA и облачните абонаменти.

3455 прочитания

Увеличение с 33% на новите облачни абонаменти, привличане на 6300 нови клиенти за платформата S/4HANA (със 70% повече на годишна база) и 5% ръст на приходите от софтуер. Това са основните фактори, които осигуряват поредно силно тримесечие на SAP, показват данните от финансовия доклад на компанията. Натрупаният оперативен паричен поток, който за първите 6 месеца на 2017 г. е с 20% по-голям от същия период на 2016 г. позволяват на компанията да обяви братно изкупуване на акции на стойност до 500 милиона евро през тази година. Въпреки че оперативната печалба на SAP според категорията МСФО спада с 27%, измерена в постоянна валута тя се покачва с 4%

Компанията продължава да залага на платформата S/4HANA и облачните абонаменти.

Успех и в Европа

Прочетете още: Бизнесът на SAP у нас расте с бързи темпове

Добри резултати демонстрира SAP и на пазарите в Европа, Близкия изток и Африка, като приходите от облачни услуги и софтуер са се увеличили с 9% (според МСФО). С 48 на сто скачат и постъпленията от облачни абонаменти и поддръжка, като много силно тримесечие отбелязва компанията на два големи пазара - в Германия и в Русия. SAP бележи трицифрен ръст на приходите от софтуерни лицензи в Русия и двуцифрен в Германия и района на Близкия изток и Северна Африка.

 

Облачният бизнес на SAP

бързо набира нови клиенти, като приходите от нови облачни абонаменти са достигнали 340 млн. евро. Общо от абонаментни договори за облачни системи и тяхната поддръжка компанията е получила 932 млн. евро (МСФО), или 1,09 млрд. евро (извън МСФО в постоянна валута), което е представлява годишен ръст от над 29 на сто. Приходите от облачни услуги и софтуер за периода са в размер на 4,76 млрд. евро (МСФО), или ръст от 9% (8% извън МСФО в постоянна валута). Делът на облачния бизнес и поддръжката на софтуер представлява 63% от общите приходи на SAP.

От облачните решения най-голям бизнес интерес продължава да предизвиква платформата S/4HANA, която е внедрена в над 6300 клиенти, или със 70% повече в сравнение със същия период на 2016 г. През второто тримесечие компанията е спечелила близо 500 клиенти на платформата, от които около 30% са нови за цялата компания. Сред избралите S/4HANA потребители личат корпорации като Google, Centrica и Mercadona.

Нови клиенти набира и облачното решение за интелигентни документни системи SAP Leonardo, което разполага с иновативни технологии като изкуствен интелект, машинното обучение и интернет на нещата. Системата предлага методология за дизайнерско мислене и експертни SAP умения, които да помогнат на компаниите да ускорят цифровата си трансформация.

Третата група облачни решения на SAP с успешни внедрявания за периода, са системите за управление на човешкия капитал SuccessFactors и Fieldglass SAP. Те дават възможност за управление на служители на постоянни договори и на временно заети в над 84 държави и на 42 езика. SAP SuccessFactors вече има над 1800 клиенти в края на юни т.г., като сред новите внедрявания на облачната система за Vitra и Swiss Post.

Двуцифрен ръст отбелязват и договори за решенията от портфолиото Customer Engagement and Commerce, управляващи в реално време целия фронт офис на компании – от маркетинг до продажби и услуги.

Приходите от облачни абонаменти и поддръжка за бизнес мрежата на SAP нарастват с 22% до 570 трилиона евро през второто тримесечие.

 

Отлични прогнози за 2017 г.

Почти 4 млрд. евро от облачни абонаменти и поддръжка извън МСФО очаква за цялата година SAP (при под 2,99 млрд. евро за 2016 г.). Компанията очаква и ръст на годишните приходи от софтуер и облачни решения в размер на 6,5% до 8,5% в постоянна валута, които през 2016 г. са били 18,43 млрд. евро.

В същото време плановете за годишната оперативна печалба извън МСФО са тя да бъде в рамките на 6,8 – 7 млрд. евро в постоянна валута (при 6,63 млрд. евро за 2016 г.).

 

главният изпълнителен директор на SAP Бил МакДърмот

 

“Това силно тримесечие е поредното в 8-годишната серия от неизменен, генериращ печалба растеж за SAP. Резултатността на нашата стратегия отново се потвърждава от бързото приемане на S/4HANA и цялостното ни портфолио от облачни решения. Очакваме да продължим така и през второто шестмесечие на годината и уверено повишаваме очакванията си за цялата година. SAP никога не е била с толкова добри позиции”, заяви главният изпълнителен директор на SAP Бил МакДърмот.

“Изключителното развитие на компанията ни продължава с двуцифрен ръст в общите приходи. Темпът на увеличаване на приходите от облачни услуги и софтуер през първата половина на годината е в горната граница на целогодишния ни ориентир. Въз основа на силния ръст и генериране на печалби имаме удоволствието да споделим успеха на SAP с нашите акционери, като започнем обратно изкупуване на акции до 500 милиона евро през второто полугодие“, допълва главният финансов директор на корпорацията Лука Мучич.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас