Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
24 юли
2017
 
 

Криптовалутата bitcoin се разделя на две?

Нова софтуерна версия поддържа възможностите на виртуалната валута да обработва голям брой транзакции

4588 прочитания

Цифровата валута биткойн ще бъде разделена на две отделни валути, след като мрежата, поддържаща криптовалутата, вече разчита на нов софтуер, позволяващ обработката на все по-голям брой транзакции, съобщиха от Reuters.

Нова софтуерна версия поддържа възможностите на виртуалната валута да обработва голям брой транзакции.

Потребителите, които се занимават усилено с „изкопаване“ на криптовалутата, (използвайки мощни графични карти), обявиха вече, че ще поддържат новия протокол Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 91, който щял да предотврати разделянето на биткойн на две вериги от блокове (блокчейн).

Прочетете още: Създадоха първия блокчейн, защитен от квантови компютри

Предложение за подобряване на BIP 91 бе синхронизирано преди 3 дена. Досега 90% от всички хеш мощности в света са сигнализирали, че подкрепят това софтуерно обновление, а това означава, че „миньорите“ ще активират т.нар. Segregated Witness (SegWit), допълват от специализираната медия CoinSpot. Въпреки това технически SegWit все още не е активиран.

Според изискванията SegWit, дефиниран в протокола BIP 141, се синхронизира, ако поне 95% от „миньорите“ (според общата им хеш мощност) поддържат обновлението в продължение на поне две седмици. За целта „миньорите“ трябва да вградят част от кода „bit 1” в блоковете, които обрабатват.

Някои инвеститори вече се запалиха по виртуалната валута заради огромния ръст и потенциала й да се конкурира със стандартните валути, които обаче се намират под контрола на националните правителства и са силно обвързани с политиката на конкретния кабинет. За 8 години търсенето на биткойни нарасна значително и пазарната капитализация на алтернативната валута достигна $40 милиарда.

Все пак подобно на други валути курсът на биткойн не е постоянен. Само през последния месец валутата достигна пик от почти 3000 долара, след което спадна до около $1800, а в петък котировката бе $2647. Част от флуктуациите се дължат на затрудненията за обработката на големи обеми транзакции.

Именно този проблем се опитва да реши новият софтуер BIP 91. BIP 91 обаче все още се поддържа от икономически маловажни възли, т.е. възли, управлявани от потребители, които приемат биткойн като платежно средство. Почти никой от потребителите в мрежата не признава сигналите BIP 91 или неговия код „bit 4”, затова и в бъдеще ще бъдат приемани блокове с „bit 4” или без него.

Фактическата активация на SegWit трябва да започне през следващата седмица, ако „миньорите“ спазят своите обещания. В противен случай биткойн ще бъде заплашена от „разцепване“ (макар и временно).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас