Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
21 юли
2017
 
 

Европейската регулация за преносимост на съдържанието вече е факт

Официално правилата за отпадане на „геоблокирането“ стават задължителни от 20 март 2018 г. за всички страни в ЕС

4475 прочитания

Правилата, гарантиращи на европейските потребители, че ще могат да гледат платена телевизия и друго съдържание във всяка европейска страна, бяха одобрени окончателно.

Регулацията 2017/1128 бе приета в четвъртък след като бе гласувана през май от Европейския парламент, а от 20 март 2018 г. става задължителна за всички страни в Европейския съюз.

Официално правилата за отпадане на „геоблокирането“ стават задължителни от 20 март 2018 г. за всички страни в ЕС

Прочетете още: ЕС създаде нови правила, ограничава геоблокирането на онлайн услуги

Това означава, че гражданите на ЕС ще могат да използват онлайн услуги от типа на Netflix, Amazon Prime, Spotify и Deezer докато се намират в друга страна от общността, независимио дали са на почивка, в командировка или учат там.

Достъпът обаче е ограничен до онлайн услуги като филми, телевизионни сериали, музика, игри и спорните събития, за които потребителите са платили в своята страна. Регулацията не включва трансгранично приемане на услуги, предоставяни през сателит.

Обществените ТВ оператори обаче, които се финансират основно от такси за излъчване, може да разрешат на своите абонати, които временно пребивават в друга страна членка, да използват онлайн услуга, но при условия, че доставчикът може да провери страната на пребиваване на абоната.

Доставчиците на онлайн съдържание могат да предприемат „ефективни и разумни“ мерки, за да проверят дали потребителят не се е преместил за постоянно в друга страна от ЕС, тъй като лицензите за авторско право върху съдържанието все още се различават съществено между отделните страни в ЕС. Пример за това е библиотеката с филми на Netlix, която е доста по-ограничена за българските зрители от предлаганото съдържание на по-големите пазари в Западна Европа, а дори и в някои страни от Източна Европа като Полша например.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас