“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  осмос
20 юли
2017
 
 

»лън ћъск конкретизира плановете за пилотирана миси€ до ћарс

Ќа R&D конференци€та на ћеждународната космическа станци€ ISS шефът на SpaceX представи и ракетата Falcon Heavy

4325 прочитани€

 омпани€та SpaceX усилено се подготв€ за пилотирана от човек миси€ до ћарс, като днес шефът на компани€та, енигматични€т предприемач »лън ћъск представи на R&D конференци€та на ISS (ћеждународната космическа станци€) обновените планове. “е включат и успешното създаване на новата ракета на компани€та Falcon Heavy.  онференци€та продължава и в момента.

Falcon Heavy. —нимка: SpaceX

—лед като бъде изстрел€на през тази година, Falcon Heavy ще се превърне в най-мощната ракета в света. “€ ще може да издигне над 54 тона полезен товар, което представл€ва два пъти повече от ракетата Delta IV Heavy, при това на една трета от разходите за „конкурента“.

ѕрочетете още: NASA избра Boeing и SpaceX за частните космически полети между —јў и ћ —

¬ъпреки че проектирането и изграждането на ракетата е факт, то е станало „много, много по-трудно от очакваното“, по думите на ћъск.

„Falcon Heavy изисква едновременното запалване на 27 ракети от орбитален клас“, об€сни предприемачът. »менно затова рискът, свързан с новата ракета, е много гол€м. —поред него при първите изстрелвани€ има реален шанс ракетата да не достигне до орбита, но все пак се над€ва т€ да излети достатъчно нависоко, за да не повреди стартовата площадка.

» досега космически€т „стартъп“ се е сблъсквал със сери€ от сериозни инциденти, което е част от развитието на тази индустри€. “ака че с малко мрачен хумор шефът на SpaceX се пошегува с качествата, които тр€бва да има първи€т екипаж на пилотирана миси€. „Ѕез съмнение, който се качи на първи€ полет... е смел. ƒоста смел.“

ћъск дискутира и техническите постижени€ на компани€та през последните месеци – успешното призем€ване и повторно използване на първата степен на ракетата Falcon 9. SpaceX планира още 12 изстрелвани€ (и призем€вани€) до кра€ на тази година. Ѕъдещите планове включват повторна употреба на ракетата 24 часа след призем€ването, като се разчита на проверките и без пром€на на хардуера.

ƒруга цел, ко€то ћъск се над€ва да осъществи, е възстанов€ването на „обтекател“, носообразен конус, който предпазва космически€ кораб от нал€гането и топлината при изстрелване в атмосферата. “ази част от оборудването струва около 6 милиона долара, така че възстанов€ването му е едновременно цел и предизвикателство за ћъск. ћотивирайки своите служители да разработ€т методи за възстанов€ване, ћъск попитал: „јко 6 милиона долара падат от небето, нали ще се опитаме ли да ги хванем?“

ќсвен това предприемачът изрази благодарността си за продължаващото партньорство с Ќј—ј и работата на екипа за търговски услуги (CRS). ѕрограмни€т мениджър на ћеждународната космическа станци€ ISS  ърк Ўирман обърна внимание на успеха на космическите кораби на SpaceX Dragon, с които компани€та влезе в истори€та като първата частна космическа авиокомпани€, лет€ла до ISS, както и първата повторно лет€ла орбитална космическа апаратура след совалката Atlantis през 2011 г.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас