Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
20 юли
2017
 
 

Група от търговци във Facebook “издавала“ проверяващите от НАП

Затворената група в социалната мрежа била създадена от глобени от НАП, заявиха от агенцията.

3445 прочитания

Затворена група в социалната мрежа Facebook предупреждавала участниците в нея за предстоящи данъчни проверки, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), допълвайки, че тя била „създадена от търговци по Черноморието“. Според приходната агенция участниците в групата публикувани и снимки на инспектори от НАП, направени по време на проверки, така че собствениците да се ориентират кои са служителите на агенцията. „Групата е създадена от глобени от НАП, чиито магазини и ресторанти са били запечатани за данъчни нарушения“, твърдят от ведомството.

НАП обяви наскоро, че нейни инспектори са извършили вече повече 2500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието. При тях са били констатирани над 170 нарушения, свързани с неиздаване на касов бон, установени са и разлики в касовата наличност. Самите проверки се извършват от инспектори на приходната агенция съвместно с МВР, като „обходните патрули“ са посетили над 740 обекта.

Обходните патрули на НАП и МВР са посетили над 740 обекта на Черноморието. Снимка: НАП

Прочетете още: ЕС ще регулира проверките от работодатели в социалните медии

 „Информацията във Facebook групата няма да помогне на търговците при съпоставката на наличните пари в касата с отчетените на касовия апарат. Най-сигурният начин за предпазване от санкция е отчитането на оборота при всяка продажба“, коментира разкритието Васил Панов, директор на дирекция „Контрол“ в НАП.

Основен акцент на тазгодишната акция в курортите е отчитане на оборотите и издаване на касови бележки. Данъчни инспектори следят и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Инспекторите извършват контрол чрез контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите и други методи. Установените при проверките обороти от продажби се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства.

„За пръв път тази година неиздаването на касови бележки се санкционира не само с глоба, а и със запечатване на обекта, като до момента мярката е приложена спрямо 1200 търговци“, допълват от НАП.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас