Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
18 юли
2017
 
 

България ще осигури радиочестотен спектър за 5G мрежи

Министър Ивайло Московски е подписал съвместна декларация на телеком министрите от ЕС за „осигуряване на 5G успех за Европа“.

2784 прочитания, 0 коментара

България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за телекомуникационните мрежи от следващо поколение, познати като 5G, e заявил на дискусия в Талин министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски. Дискусията се е провела в рамките на неформален Съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз. Министрите са подписали и съвместна декларация под мотото „Осигуряване на 5G успех за Европа“, заявиха от МТИТС.

Министър Ивайло Московски е подписал съвместна декларация на телеком министрите от ЕС за „осигуряване на 5G успех за Европа“. Снимка: ICT Media

Конкретните мерки, цитирани в декларацията, включват навременното осигуряване на достатъчно голям радиочестотен спектър за 5G, засилено сътрудничество и споделяне на практическа информация за политиката в областта на спектъра, включително подсилване на групата за изработка на обща политика на ЕС в тази област. Целта е да се следва по-прозрачна политика за радиочестотния спектър чрез предвидими, отворени, прозрачни и недискриминационни административни процедури. Страните членки ще стимулират първоначалното пускане на5G в големите градски региони и покрай основните транспортни пътища, преди да бъде осигурено цялостно покритие. Ще бъде подкрепено и изграждането на оптични мрежи за бекхол свързаност на 5G клетките, включително ще се стимулира инсталирането на микро клетки чрез опростени административни процедури и такси.

Прочетете още: Големите телекоми в Европа натискат ЕС за 25 г. лицензи за спектъра

Министър Московски е подкрепил инициативата за изграждане на напълно свързано общество с прилагане на новите технологии, основани на високоскоростни мрежи. „Изграждането и развитието на 5G свързаност във всички сектори на индустрията и в живота на обикновените хора, ще допринесе за развитие на единния цифров пазар“, е заявил на срещата министърът. По думите му, завършването на Европейския цифров пазар е основна цел за българското правителство, включително и за предстоящото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз.

Двудневната среща дискутира още свободното движение на данните, като се очаква това да стане петата основна свобода в Европейския съюз.

Министрите по телекомуникации от страните членки смятат, че новите телекомуникационни мрежи ще бъдат гръбнак на Европейския цифров пазар. Те се базират на прогнозите, че към 2020 г. в света ще има 26 милиарда свързани устройства, а 70 процента от хората ще имат смартфон. „5G инфраструктурата осигурява свръхвисокоскоростна свързаност не само между индустриалния сектор в Европа, но и между отделните предмети от бита и градската среда. Тази свързаност е основата на електронно здравеопазване, енергиен мениджмънт и автономни автомобили“, добавят в декларацията си министрите.

Преди дeн големите телеком оператори в Европа поискаха на тази среща страните членки да подкрепят не само по-прозрачна политика по отношение на спектъра, но и лицензи с продължителност 25 г. Засега не е ясно дали този въпрос е бил дискутира на срещата.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас