Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
18 юли
2017
 
 

България ще осигури радиочестотен спектър за 5G мрежи

Министър Ивайло Московски е подписал съвместна декларация на телеком министрите от ЕС за „осигуряване на 5G успех за Европа“.

3950 прочитания

България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за телекомуникационните мрежи от следващо поколение, познати като 5G, e заявил на дискусия в Талин министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски. Дискусията се е провела в рамките на неформален Съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз. Министрите са подписали и съвместна декларация под мотото „Осигуряване на 5G успех за Европа“, заявиха от МТИТС.

Министър Ивайло Московски е подписал съвместна декларация на телеком министрите от ЕС за „осигуряване на 5G успех за Европа“. Снимка: ICT Media

Конкретните мерки, цитирани в декларацията, включват навременното осигуряване на достатъчно голям радиочестотен спектър за 5G, засилено сътрудничество и споделяне на практическа информация за политиката в областта на спектъра, включително подсилване на групата за изработка на обща политика на ЕС в тази област. Целта е да се следва по-прозрачна политика за радиочестотния спектър чрез предвидими, отворени, прозрачни и недискриминационни административни процедури. Страните членки ще стимулират първоначалното пускане на5G в големите градски региони и покрай основните транспортни пътища, преди да бъде осигурено цялостно покритие. Ще бъде подкрепено и изграждането на оптични мрежи за бекхол свързаност на 5G клетките, включително ще се стимулира инсталирането на микро клетки чрез опростени административни процедури и такси.

Прочетете още: Големите телекоми в Европа натискат ЕС за 25 г. лицензи за спектъра

Министър Московски е подкрепил инициативата за изграждане на напълно свързано общество с прилагане на новите технологии, основани на високоскоростни мрежи. „Изграждането и развитието на 5G свързаност във всички сектори на индустрията и в живота на обикновените хора, ще допринесе за развитие на единния цифров пазар“, е заявил на срещата министърът. По думите му, завършването на Европейския цифров пазар е основна цел за българското правителство, включително и за предстоящото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз.

Двудневната среща дискутира още свободното движение на данните, като се очаква това да стане петата основна свобода в Европейския съюз.

Министрите по телекомуникации от страните членки смятат, че новите телекомуникационни мрежи ще бъдат гръбнак на Европейския цифров пазар. Те се базират на прогнозите, че към 2020 г. в света ще има 26 милиарда свързани устройства, а 70 процента от хората ще имат смартфон. „5G инфраструктурата осигурява свръхвисокоскоростна свързаност не само между индустриалния сектор в Европа, но и между отделните предмети от бита и градската среда. Тази свързаност е основата на електронно здравеопазване, енергиен мениджмънт и автономни автомобили“, добавят в декларацията си министрите.

Преди дeн големите телеком оператори в Европа поискаха на тази среща страните членки да подкрепят не само по-прозрачна политика по отношение на спектъра, но и лицензи с продължителност 25 г. Засега не е ясно дали този въпрос е бил дискутира на срещата.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас