Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
18 юли
2017
 
 

Qualcomm е заплашена от ЕС с глоба от 580 хил. евро на ден

Компанията трябва да предаде вътрешна информация, свързана с антимонополно дело.

2847 прочитания

Глоба в размер на 580 000 евро на ден заплашва Qualcomm, която не успя да блокира нареждането на Европейския съюз, изискващо предоставяне на вътрешна корпоративна информация, свързана с делото в ЕС срещу американския производител на чипове.

Стив Моленкопф, СЕО на Qualcomm, показва през 2016 г. първия смартфон с чипа Snapdragon 820. Снимка: IDG News Service

Qualcomm е разследвана от Европейската комисия заради употребата на антиконкурентни тактики, които са принудили конкурентния производител на чипсети Icera, сега собственост на Nvidia, да напусне пазара. Голямата глоба ще влезе в сила ако компанията продължава да отказва исканата информация.

Прочетете още: Според Qualcomm Apple използва мощта си, за да плаща по-малко

Qualcomm се опита да отмени заповедта, но Европейският съд заяви, че исканата информация няма да изложи на риск бизнеса или финансовото здраве на компанията.

От производителя на чипове оспориха нареждането с мотива, че то изисквало огромна работа и значителни финансови разходи, оценени на 3 млн. евро. Компанията трябвало да ангажира поне 50 служители и 16 външни експерти. След решението на Европейския съд компанията може да продължи да се защитава по делото, но трябва да предаде исканата информация.

Нареждането на ЕС се появява насред друг проблем на Qualcomm с Apple, който ескалира до ожесточен съдебен спор. Наскоро Qualcomm поиска от щатската Комисия за международна търговия да блокира продажбите на някои модели iPhone, които нарушавали нейни патенти.

В антимонополното дело, заведено от EK срещу Qualcomm, компанията е обвинена, че е продавала чипсети за интернет флашки на много по-ниски цени от себестойността им в периода 2009 до 2011 г., като по този начин е изтласкала от пазара конкурента Icera. Сега постановената дневна глоба е отделно финансово наказание, което ще бъде наложено независимо от това дали регулаторите докажат или не, че Qualcomm е използвала непозволени търговски тактики.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас