Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
17 юли
2017
 
 

Големите телекоми в Европа натискат ЕС за 25 г. лицензи за спектъра

Според европейските телекоми търговете за лицензите ще задушат иновациите, опонентите им твърдят същото за исканите 25-годишни лицензи.

3595 прочитания

Шефовете на девет от най-големите телекомуникационни оператори в Европа, сред които на Vodafone, Orange и Deutsche Telekom поискаха от ресорните министри в Европейския съюз да подкрепят работна рамка за радиочестотния спектър, която да е привлекателна за инвеститорите.

Според европейските телекоми търговете за лицензите ще задушат иновациите, опонентите им твърдят същото за исканите 25-годишни лицензи. На снимка мостра на бъдеща антена за мобилна мрежа. Автор: Владимир Владков

Срещата на министрите по телекомуникации е планирана за 18 юли и на нея ще се обсъжда Европейския код за електронни комуникации (EECC). Шефовете на телекомите обаче смятат, че е нужна спешна реформа в политиката по отношение на спектъра, отбелязвайки, че „неадекватните търгове“ могат да задушат цифровите иновации и растежа на Стария континент.

Прочетете още: 29 млрд. свързани устройства през 2022 г., 18 млрд. ще са IoT

Под отвореното писмо с препоръки към министрите са се подписали главните изпълнителни директори и президенти на KPN, Telenor, Telecom Italia, Vodafone Group, Telia, Deutsche Telekom, Telefonica, Telekom Austria, Orange Group, както и генералният директор на браншовата организация GSMA.

Компаниите отново заявяват желанието си за 25-годишни лицензи за радиочесотния спектър с презумпция за подновяване при изтичане на срока, както и за по-ефективна работна рамка за споделяне на добри практики, възможности за доброволно споделяне на спектрални ресурси. Освен това те искат да има така, която „да отразява ефикасната и ефективна употреба“ на този ограничен ресурс, обвързана със задължения за покритие.

„Виждаме безпрецедентен шанс да се борим за истинска реформа на политиката в областта на радиочестотния спектър, която ще позиционира Европа като истински световен лидер, пише в писмото. - Реформата на настоящите правила за радиочестотния спектър има изключително важно значение.“

Ако не успеем да създадем добре функционираща и благоприятна за инвестициите работна рамка за спектъра, това може да задуши иновациите, растежа и развитието в следващите десетилетия. Това ще повлияе не само на мобилната индустрия, но и на съседните сектори, които все повече разчитат на свързаност и дигитализация, изтъква още телеком шефовете.

Първият проект на документа EECC се появи през септември 2016 г., като тогава редица представители на големите страни членки като Испания, Великобритания и Германия се противопоставиха на даването на 25-годишни лицензи на операторите. Те смята, че толкова дългогодишни лицензи ще навреди на амбициите на регулаторите да реагират все по-бързо на развитието на пазара, освен това ще ограничи иновациите, тъй като при подобни срокове лицензите често „надживяват“ технологията, за която са предназначени.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас