Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 юли
2017
 
 

Заявки към онлайн търсачка послужиха за основание за арест

2960 прочитания

Научен сътрудник в лабораторията по електроника към Масачузетския технологичен институт е обвинен за търговия с вътрешна корпоративна информация, като основен мотив за задържането му са станали заявки за търсене в търсачката на Google, съобщи PC World, цитирайки Star-Telegram и Reuters. Според обвинението през 2016 г. 31-годишният Фей Ян е спечелил 120 хил. долара от информация за корпоративни сливания.

Ян е търгувал с акции, разполагайки с вътрешна конфиденциална информация. Той я е получавал от своята съпруга, работеща в лондонската юридическата компания Linklaters, участваща непосредствено в сделки.

Прочетете още: Experian: $2 трлн. загуби заради мошеничество през 2020 г.

Според прокурорите по делото сред зявките към търсачката са фрази като „как се разкрива необичайна търговия“ и „търговия с вътрешна информация чрез международна сметка“. Също така обвиняемият е чел статия, озаглавена „Искате да търгувате с вътрешна информация? Ето как да не го правите“.

Търговията с вътрешна информация е незаконна, тъй като чрез нея се увеличава стойността на капитала, привличан от емитента чрез продажба на ценни книжа. Резултатът е забавяне на икономическия ръст.

Ян е задържан при операция с ценни книжа на южноафриканската златодобивна компания Sibanye Gold, планираща придобиване на американската Stillwater Mining. Прогнозната цена на сделката е 2,2 млрд. долара.

Случаят е показателен за това как интернет активността може да бъде използвана срещу даден човек, въпреки че в този случай нещата явно са ясни и без подобни доказателства. Съпругата на Ян не е арестувана, но поред Linklaters тя е отстранена от работа и сътрудничи на властите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас