Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 юли
2017
 
 

Google спечели спечели данъчно обжалване в Европа за $1,3 млрд.

Френски съд отмени постановление, според което договорите между Google Ирландия и френски рекламодатели трябва да се облагат във Франция.

2282 прочитания

Google се измъкна от данъчен капан за милиарди долари в Европа, след като френски съд отмени предишно данъчно решение срещу компанията.

Google спечели спечели данъчно обжалване в Европа за $1,3 млрд.

Френските данъчни власти бяха наредили на компанията да плати 1,1 милиарда евро (1,3 милиарда долара) във вид на данъци върху приходите, които според тях били за услуги, заявени във Франция.

Прочетете още: ЕС наложи рекордна глоба на Google

Google обаче посочи, че приходите от френските рекламодатели принадлежат по право на нейното дъщерно дружество в Ирландия, което е подписало споменатите договори за продажба на реклами и затова данъкът трябва да бъде платен там.

В сряда Парижкият административен съд се съгласи с позицията на Google, като отмени предишното решение за данъчно облагане. Присъствието на Google във Франция не е достатъчно, за да гарантира, че рекламната дейност ще се облага там, пише в постановлението на съда. Френските данъчни служби естествено заявиха, че ще обжалват.

Решението е добра новина за Google. Въпреки че компанията трябва да плаща данък върху приходите в Ирландия, ирландската данъчна ставка за корпоративните печалби е много по-ниска от тази във Франция.

Новината дойде часове преди пристигането на щатския президент Доналд Тръмп в Париж по случай националния празник на Франция. Администрацията на Тръмп обвинява европейските регулатори и данъчни власти, че са настроени срещу щатските фирми, а официални представители на Европейския съюз казват, че искат фирмите да спазват законите.

Трудностите на Google с френските данъчни власти започнаха през юни 2016 г., когато полицията нахлу в офиса на компанията в Париж, за да изземе компютърните записи за нейни бизнес споразумения. Няколко седмици по-късно испански данъчни служители нахлуха в два офиса на компанията в Мадрид.

Въпреки че Google оспори френското данъчно решение, тя вече се беше съгласила да плати 130 млн. лири ($186 млн.) за уреждане на спора с Великобритания за връщане на данъци за 10-годишен период.

Най-голямото европейско предизвикателство за данъчната стратегия на американската компания обаче е решението на Европейската комисия от август 2016 г., че Apple дължи 13 млрд. евро данъци за предишен период. Тя разпореди на ирландското правителство да събере данъка, но това отвори възможност други държави членки на ЕС да претендират за част от данъчните приходи.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас