“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
14 юли
2017
 
 

 орпоративни€т софтуер подхранва »“ инвестициите през 2017 г.

—поред Gartner глобалните »“ разходи ще нараснат с 2,4 на сто през тази година.

3490 прочитани€

 омпаниите обнов€ват своите корпоративни софтуерни платформи за облачната ера и обедин€ват новите системи така, че да поддържа цифрови бизнес проекти, а това води до повишаване на »“ разходите в световен мащаб.

 

—поред Gartner глобалните »“ разходи ще нараснат с 2,4 на сто през тази година.

ѕрочетете още: HP Inc. си върна лидерството на PC пазара от Lenovo, според Gartner

Gartner прогнозира 2,4 процента увеличение на глобалните »“ инвестиции през тази година, които ще достигнат $3,5 трилиона, което е малко по-добре от „анемичн舓 ръст от 0,3%, регистриран през миналата 2016 г. √олеми€т фактор за този ръст са покупките на корпоративен софтуер, които ще скочат със 7,6 на сто, достигайки $351 милиарда, показват данните на Gartner.

„ѕреминаваме към пост-модерни ERP системи, замен€ме и допълваме съществуващите системи с облака, а CRM се разраства особено бързо, тъй като е лесно да се предложи в облачен вариант“, каза ƒжон-ƒейвид Ћовлок, вицепрезидент пазарни проучвани€ в Gartner.

»нвестициите в CRM в н€кои страни ще скочат с над 35% през тази година, допълва Ћовлок. ќбщо предпри€ти€та ще похарчат над $30 милиарда за ERP и над $39 млрд. за CRM системи.

ѕрогнозите на Gartner за »“ разходите през 2017 г. се промен€т и надолу, и нагоре през последните н€колко тримесечи€, но повечето „донастройки“ на числата се дължат повече на флуктуациите на курса на долара. (¬ посто€нна валута Gartner прогнозира увеличението на »“ разходите през тази година да достигне 3,3 на сто.)

“ези флуктуации обаче не промен€т основните тенденции в разходите за информационни технологии. “ъй като потребителите „задържат“ мобилните си телефони в продължение на две, три или дори 4 години, вместо да ги обнов€ват вс€ка година, важни€т фактор за »“ растежа ще бъде цифровата трансформаци€ на бизнеса.

÷ифровите бизнес тенденции включват употребата на IoT инфраструктура в производството и блокчейн технологи€та във финансовите услуги и други индустрии, както и „смарт машини“ в търгови€та, об€сн€ва Ћовлок.

Ќо технологиите за ускор€ване на цифровата трансформаци€ все още не са станали масови, отбел€зва анализаторът. Ѕлокчейн технологи€та се използва за обедин€ване и прехвърл€не на информаци€ за нещата в товарните кораби например. „“е се опитват да направ€т това в блокчейн среда – всичко това „се пише“ от нулата, макар че има и н€кои готови продукти“, коментира Ћовлок.

»“ директорите отново ще станат „строители“, см€та той. „“е ще тр€бва да комбинират съществуващи€ софтуер с парчета, които не съществуват, за да могат да предостав€т нови продукти, изградени на базата на т€хната интелектуална собственост“, допълва Ћовлок.

Ѕанките например могат да започнат да предлагат услуги, които анализират параметрите на потребителското пазаруване и да предлагат начини за пестене на пари.

„»зпълнителните директори казват „»скаме да растем“ и се фокусират върху топ линиите, носещи ръст на приходите, но см€тат, че могат да го направ€т в сегашната икономическа среда, предостав€йки нови услуги на пазара. “ака че все по-малко става дума за »“, които да поддържат бизнеса, и все повече за технологии, които да развиват нови сфери“, об€сн€ва Ћовлок.

—ъщевременно предпри€ти€та харчат все повече за модерни системи за бизнес анализи, които допълват машинното обучение, като по този начин вдигат приходите на доставчиците на тези системи с 35% годишно.

«а изграждането на нови системи, базирани на машинно обучение, »нтернет на нещата и смарт машини, предпри€ти€та получават подкрепа от големи доставчици на услуги като IBM, а това подхранва ръста и при »“ услугите с до 3,1 на сто за тази година, прогнозира Gartner.

¬ другите технологични сфери като покупките на устройства, включително телефони, компютри и таблети, също ще има възстанов€ване. √одишни€т ръст за 2017 г. ще е 3,8%, като покупките ще достигнат $654 млрд., подпомогнати отчасти от новите предложени€ на Samsung и Apple при смартфоните. — времето обаче се очаква разходите за мобилни телефони да се запаз€т на същото ниво.

»нвестициите в системи за центрове за данни ще нараснат едва с 0,3%, дължащо се на спада при корпоративните системи за съхранение, компенсиран само частично от инвестиции в облачни сървърни технологии.

—лаб ръст и на приходите от комуникационни услуги, включително фиксирани и мобилни, като тази година те ще се увеличат само с 0,3%, твърд€т от Gartner.

IDG News Service

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас