Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
13 юли
2017
 
 

Uber и руската Yandex.Taxi се обединиха

2826 прочитания

Uber и руската интернет компания Yandex (Яндекс) обявиха, че са постигнали договореност да обединят бизнеса си в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Казахстан и Русия, съобщи CNews. Uber ще инвестира новото обединение 225 млн. долара, а Yandex – 100 млн. долара. Разпределението на акциите пък ще е съответно 36,6 и 59,3 %, като още 4,1 на сто ще принадлежат на служителите на компанията. Тя ще бъде управлявана от настоящия директор на Yandex.Taxi (Яндекс.Такси) Тигран Худаверян.

Според съобщение до медиите обединената организация ще използва технологиите и знанията на Yandex в областта на картографските и навигационните системи и глобалния опит на Uber като глобален лидер сред онлайн услугите за поръчка на превоз. Отделните услуги на двете компании ще продължат да функционират и след приключването на сделката, а таксиметровите компании и водачите ще бъдат прехвърлени на единна технологична платформа.

Прочетете още: Травис Каланик се оттегли от поста CEO на Uber

Очаква се сделката да бъде приключена през четвъртото тримесечие на 2017 г. Договорена е роуминг услуга, чрез която руски туристи да могат да ползват транспортни услуги в чужбина чрез приложението Yandex.Taxi, а чужденци да си поръчват транспорт в изброените страни чрез мобилния софтуер на Uber.

Според Reuters общата стойност на обединената компания е 3,725 млрд. долара. Дялът на Uber в нея възлиза на 1,4 млрд. долара, което представлява значителна печалба спрямо инвестициите от 170 млн. долара, които компанията задели навлизайки в региона преди три и половина години и сегашните допълнителни 225 млн.

През август миналата година Uber сключи подобна сделка и в Китай, позволявайки тамошният ѝ бизнес да бъде погълнат от стартъпа Didi Chuxing. В момента последният представлява най-голямата услуга за поръчка на таксиметрови услуги в страната с дял от 55%. Преди това съоснователят на Uber оценяваше дяла компанията си в страната на 30-35 на сто.

Uber получи 17,5 на сто дял обединеното предприятие, което се оценяваше на 35 млрд. долара. В момента, според оценки на самата Didi Chuxing, стойността ѝ е 50 млрд долара. Т.е. дялът на Uber, която не функционира на китайския пазар, е нараснал от 6,1 на 8 млрд. долара.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас