Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
12 юли
2017
 
 

Трудностите и перспективите пред изграждането на умни градове

3769 прочитания
Страница 1 от 2

Александър Главчев

Умният град предполага мнението на гражданите да бъде взимано предвид и смарт услугите да не са достъпни само в големите населени места. Така накратко може да се обобщи казаното по време на онлайн дискусия на тема „Интелигентният град като основа за цифровата икономика“. Тя бе организирана от технологичния сайт IDG.bg със съдействието на "VISA България".

В разговора участваха Светлана Ломева, директор на Асоциация за развитие на София; Велимир Миленкински, главен експерт „Интелигентни транспортни системи“ към „Проект за интегриран столичен градски транспорт - фаза II” към Столичната община; Тодор Матев, директор на дирекция „Продажби на дребно“ в "ЧЕЗ Електро България"; Георги Жежев, секретар на община Сандански, и Венцеслав Кожухаров, представител на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Прочетете още: Мобилните стратегии стават задължителни

Светлана Ломева

Устойчиво развитие на регионите

„Устойчивото развитие означава постигане на икономически растеж, който е в състояние да задоволи потребностите на обществото, без да лишава от това бъдещите поколения“, подчерта Светлана Ломева. Населението на градовете се увеличава. Според ООН до 2030 г. 60 на сто от населението в света ще живее именно в такива населени места, след като през 2016 г. аналогичният дял е бил 54,5%. По отношение на броя жители ръстът ще е дори по-голям. Ако през миналата година в големите градове са живели около 4 милиарда, през 2030 г. в тях ще има повече от 5 млрд. души.

Светлана ЛомеваЗатова умният град означава да се прави повече с по-малко, като се използват максимално наличните човешки, технологични и екологични ресурси. Според Ломева важен фокус трябва да е овластяването на гражданите в процесите по взимане на решения.

Изхождайки от опита на Асоциация за развитие на София, тя изведе няколко ключови елемента за постигане на устойчиво развитие на интелигентния град:

  • Местната власт да е иноватор – използване на технологии за всеки проект, независимо дали той е инфраструктурен, социален или друг. Важно е тези технологии да бъдат надграждани. Като добър пример бе даден строящият се в момента трети метродиаметър в столицата. Предвижда се при реализацията му да бъдат заложени възможности в бъдеще съставите да се движат без машинист.
  • Местната власт да стимулира иновациите – това може да се постига чрез партньорства с университети и изследователски организации. Друга възможност са различни инициативи като хакатони, където млади хора да предлагат решения на проблеми.
  • Да е налице интегрирано стратегическо планиране – интелигентният град предполага съвместна работа на всички, не само на местната власт, но и на гражданите.

Равномерно развитие

Венцеслав КожухаровСпоред Венцеслав Кожухаров от НСОРБ създаването на модерна среда трябва да се случва равномерно във всички населени места. „Ако се стремим да създаваме интелигентна и модерна среда само големите градове, може да се получи така, че цели региони да се обезлюдят – обясни той. Такава е ситуацията днес в Северозападна България.“

Той даде като позитивен пример няколко проекта в отдалечени планински райони, където са реализирани възможности за дистанционно предаване на данни за здравословното състояние на жителите.

Естествено, очевиден е фактът, че в големите градове като София проблемите, свързани със създаването на удобна среда, са по-мащабни и използването на иновативни технологии носи по-видим ефект.

Георги Жежев, секретар на община Сандански, подкрепи Кожухаров по отношение създаването на добри условия за живот във всички населени места, а не само в големите областни центрове. Той даде за пример създаването на две отдалечени деловодства, така че гражданите да подават на място заявления за услуги, да плащат данъци и т.н., без да им се налага да пътуват до Сандански. Едното населено място е на 60 км от общинския център, така че изнесеният офис спестява на хората значителни разходи и време.

Европейски политики

Георги ЖежевИновациите са скъпо удоволствие и няма как една държава или град да работи във всички направления. Преди няколко години ЕК задължи страните членки да разработят стратегии в различни тематични области. България има четири теми: „Мехатроника и чисти технологии”, „Информатика и ИКТ”, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии” и „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии”. По думите на Ломева София като столичен град има капацитет във всички. На местно ниво обаче е взето решение да се работи по две от темите, а по другите столицата ще подпомага останалите градове.

София е координатор и на партньорството „Дигитален преход“ заедно с Естония и финландския град Оулу. Инициативата е част от „Градския дневен ред за ЕС“, който се изпълнява посредством иновативен метод на широки партньорства между представители на държавите членки, градските власти, Европейската комисия, управляващи органи на оперативни програми, Европейската инвестиционна банка, експерти, неправителствени организации и представители на частния сектор. Основната му цел е да подобри съществуващите политики в областта на законодателството, образованието и европейското финансиране и да повиши ефективността им чрез въвеждане на нови мерки.

Община Сандански е част от проекта „Цифрови градове за интелигентна Европа“, приключил през 2015 г. Като резултат от него предстои да бъде въведена платформа за предоставяне на електронни услуги, справочна информация, както и обратна връзка, чрез която гражданите да споделят за наличие на проблеми. Водещ партньор в проекта е общината в град Реджо ди Калабрия в Италия, като участват още общини от Испания, Португалия и Полша.

Следва: Публично-частни партньорства

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас