“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
06 юли
2017
 
 

Computerworld отличи лидерите в новата класаци€ » “ “оп 100 2017

÷ентърът за отдалечени услуги на HPE и Vivacom са компаниите с най-големите приходи в двата основни сектора Ц »“ компании и телекоми.

6847 прочитани€

Ѕ“  (Vivacom) очаквано оглави класаци€та за най-гол€м телекомуникационен оператор с отчетените за 2016 година постъплени€ в размер на почти 875,3 милиона лева, а Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center е » “ компани€та с най-високи брутни приходи за 2016 г. в класаци€та „“оп 100 на технологичните компании в Ѕългар舓. ѕроучването се организира за 20-а поредна година от ICT Media и в. Computerworld Ѕългари€.

ќтличените лидери в » “ сектора и телекомуникациите в класаци€та

Ѕ€ха отличени и победителите в 5-те основни категории на » “ бизнеса – за най-големи хардуерни продажби (Datecs), за най-големи софтуерни приходи (VMware Ѕългари€), системен интеграци€ (Telelink), най-гол€м доставчик на „»“ аутсорсинг услуги“ - отново Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center и най-гол€м дистрибутор на » “ продукти - Polycomp.

ѕрочетете още: «апочна набирането на данни за 20-ото юбилейно издание на » “ “оп 100

Ћъчезар Ѕорисов, заместник-министър на икономиката, връчи плакет на Ќиколай ƒимитров, мениджър „Ѕизнес развитие“ в Hewlett Packard Enterprise Ѕългари€, а ƒимитър √еновски, заместник-министър на транспорта, »“ и съобщени€та, даде наградата на –осен “ончев, директор „»нформационни технологии“ във Vivacom. Ќа официалната вечерна церемони€ на 5 юли в хотел "’илтън“ б€ха отличени и останалите лидери в подготв€ното от меди€та уникална класаци€ „“оп 100 на технологичните компнии в Ѕългар舓.

—ъбитието бе проведено в партньорство с Ѕългаро-американска кредитна банка (Ѕј Ѕ), Datecs, EUConsult, Information Services Jsc., In Time и Solytron, и със съдействието на Maxxium Bulgaria.

ѕреди 15 години б€х част от екипа, който канеше HP да влезе в Ѕългари€, за€ви Ћъчезар Ѕорисов, зам.-министър на икономиката. - «атова съм много щастлив, че днес сте толкова успешни. ћинистерството на икономиката работи по подобр€ване на бизнес средата, над€вам се и » “ секторът да го усети. ѕодобр€ваме административните режими, облекчваме административната тежест и постав€ме темата за »ндустри€ 4.0. –азчитам на вас да ни помогнете.“

ƒнес сме с гол€ма част от екипа на този бизнес, който създава иновации и добавена стойност, помагайки на Ѕългари€ да бъде лидер. ” нас » “ секторът създава 4,5% от добавената стойност на фона на ≈вропейски€ съюз, където секторът създава средно 3,7%. Ѕлагодар€ на компаниите, които сте тук, осигур€вате икономически растеж, а и работите на светло по един прозрачен начин“, добави той.

ќт името на наши€ изпълнителен директор »раван ’ира приемам с удоволствие тази награда. “€ е гол€ма признание за нас, но означава и гол€ма отговорност да продължаваме в същи€ дух и дори да удвоим своите усил舓, каза Ќиколай ƒимитров от HPE Ѕългари€.

„ѕрез 2016 г. компани€ Vivacom отчете най-високи приходи отчете най-високи приходи в един много конкурентен сектор, за€ви зам.-министър ƒимитър √еновски. - «а екипа на ћ“»“— всички »“ и телеком компании са партньори. Ќашето министерство винаги е водило балансирана политика както за защитата на правата на потребителите на телекомуникационни услуги, така и на интересите на доставчиците на тези услуги. —ега, когато остават по-малко от 6 месеца до първото българско председателство на —ъвета на ≈вропейски€ съюз, сътрудничеството между държавата и бизнеса е от особено гол€мо значение. „естито на победител€! ”беден съм, че престижната награда ще мотивира всички участници в сектор, да положат усили€ да се сред първите топ 100 технологични компании за следващото издание на класаци€та!“, добави √еновски.

“ќт името на мениджмънта на Vivacom, а и от свое име искам да благодар€ за тази престижна награда, ко€то се базира на обективни финансови критерии. ѕечелим € за втори път, над€вам се да продължим тази традици€. ўе продължим с развитието на технологиите, защото те са в основата на вс€ко модерно общество“, каза –осен “ончев, »“ директор на Vivacom.

ѕредставители на деветте компании, лидери в класаци€та » “ “оп 100 2017 г.  с 10-те награди

» през 2017 година класирането на участниците се проведе въз основа на обективни финансови критерии - брутни приходи от дейности, свързани с информационните и комуникационни технологии, през 2016 г. —равн€ват се приходите български и международни компании от телекомуникационни€, » “ и аутсорсинг секторите, опериращи на родни€ пазар. “азгодишната класаци€ обедин€ва резултатите на 103 » “ компании, като общи€ обем на техните »“ приходи е 2,022 млрд. лв., но в т€х са включени и постъплени€та на н€колко фирми от пренос на данни. „„истите“ »“ постъплени€ са 1,99 млрд. лв. ¬ отделна класаци€ са сравнени приходите от мобилна и фиксирана телефони€, пренос на данни и телевизионни услуги на 15 компании, от които 8 са „чисти“ телекомуникационни оператори.

Ќаградите в най-големите 5 категории на » “ сектора

— общи приходи от продажби на хардуерни решени€, предимно собствени разработки, в размер на 129,8 милиона лева за 2016 г. победител в сектор „’ардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. —јў е основни€т пазар за продукци€та на компани€та - фискалните устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. «а поредна година компани€та е сред най-големите износители, с най-гол€ма брутна годишна печалба и сред лидерите в ≈вропа по мобилни фискални устройства. ѕенчо »лиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от ќгн€н “ра€нов, председател на ”— на Ѕългарска асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“).

ѕобедител в сектор „—офтуер” за 2016 г. е VMware Ѕългари€. –азвойното поделение на световни€ софтуерен разработчик генерира почти 71,4 милиона лева от дейността си през изминалата година. ќфисът в Ѕългари€ е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизаци€. ÷ветомир ƒосков, член на ”— на Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ), връчи плакет на ƒимитър  остов, директор “–азвойна дейност“ във VMware Ѕългари€.

ќсвен за най-гол€ма »“ компани€, Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави и класирането в сектора „аутсорсинг на »“ услуги” с брутни приходи за 2016 г. в размер на 292,6 милиона лева. ÷ентърът е създаден през 2006 г. и оттогава до днес компани€та разшир€ва неколкократно дейността и инвестициите си в страната. ¬ момента центърът е най-големи€т работодател в »“ сферата у нас. Ќиколай ƒимитров, мениджър „Ѕизнес развитие“ в Hewlett Packard Enterprise Ѕългари€, получи тази награда от ѕламен ÷еков, член на ”— на Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€ (Ѕјј).

ѕобедител в сектор „—истемна интеграци€” за 2016 г. е Telelink с общи приходи от тази дейност в размер на 57,6 милиона лева, е доставчикът на специализирани решени€ и услуги в » “ сектора Telelink. ”стойчиви€т ръст се дължи на сериозните усили€ на компани€та през изминалите н€колко години да разшир€ва портфолиото от услуги, за да предлага на клиентите решени€ от край до край (end-to-end). ѕетър »ванов, основател и управл€ващ партньор на —олитрон, един от партньорите в тазгодишното издание на инициативата, връчи плакет на »ван ∆ити€нов, директор на дирекци€ „—истемна интеграц舓 в Telelink.

ѕобедител в сектор „ƒистрибуци€” с постъплени€ в размер на 184,3 милиона лева за 2016 г. е компани€та Polycomp. ”спехът на компани€та се дължи на ежедневни€ ръст, резултат на системните й подобрени€ в »“ дистрибуци€та. –алица ѕашова, търговски директор на компани€та Polycomp, получи наградата си от ¬ладимир ¬ладков, издател на вестник Computerworld Ѕългари€.

“рите специални награди

Ќосител на наградата за най-гол€м ръст на приходите през изминалата 2016 година е софтуерната компани€ Upnetix.  омпани€та се радва на рекордно увеличение от 512,2% в постъплени€та си за миналата година. “ан€ √еоргиева, главен секретар на ћинистерството на финансите, връчи отличието на –адослав √айдарски, главен изпълнителен директор на Upnetix.

ќтличието за най-висока рентабилност през 2016 година отиде при MM Solutions. ƒружеството се открои с коефициент на рентабилност от 43,2%. —офи€ ћедникарова, мениджър „„овешки ресурси“ на MM Solutions, получи приза си от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции.

ѕризът за най-динамично развитие през последните 3 години – със средногодишен ръст от 29,6%, спечели Luxoft Ѕългари€. ÷ветомир ƒосков, член на ”— на Ѕј— ќћ, връчи плакета на ≈лена ƒемирева,  мениджъра "ѕодбор" в Luxoft Ѕългари€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас