Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
04 юли
2017
 
 

Пуснаха в обръщение едно от най-големите обновявания за Linux

В новата версия е добавена поддръжка на AMD Radeon RX Vega и драйвър за Intel Atom IPU

4483 прочитания

Създателят на Linux, обяви излизането на версия 4.12 на ядрото на операционната система. В сравнение с предишната са добавени над 1 млн. реда нов код. Размерът на пача достига 89 мегабайта и той носи със себе си 13 хил. поправки. Над него са работили 1500 разработчици.

„4.12 е едно от най-големите обновявания и в крайна сметка, мисля, че само версия 4.9 е предлага повече новости", обяснява Торвалдс. "Но 4.9 беше голям отчасти, защото Грег (един от водещите разработчици на Linux – Грег Кроа-Хартман) обяви, че това ще е ядро с дългосрочна поддръжка. 4.12 пък е голям сам по себе си.“

Прочетете още: Уязвимост в Samba излага на риск повечето Linux дистрибуции

Преди време бе обявено, че следващата версия с дълга поддръжка ще е 4.14.

Наедряването на новата версия е следствие на няколко причини. Част от новия код е за поддръжката на новите видеокарти Radeon RX Vega на AMD. Всъщност, по думите на Торвалдс, половината от добавения обем е свързан с новия хардуер. Друг фактор е поддръжката за процесора за обработка на изображения Atom IPU на Intel.

Освен това са добавени и обновявания за чипове на IBM, ARM и Nvidia, както и поддръжка на стандарта USB Type-C. Разработчиците обещават подобрена стабилниост на ядрото чрез подобряване на механизма за рандомизация на адресното пространство, който по подразбиране се използва x86 системите.

В новата версия са реализирани системи за планиране на входно-изходнте операции, наречени Budget Fair Queueing (BFQ) и Kyber. Тяхната задача е да осигуряват достъп до съхранявани данни в няколко потока от страна на многоядрени процесори.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас