“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ кариера
03 юли
2017
 
 

«а кого искат да работ€т »“ студентите Ц за Google и Microsoft

“азгодишното проучване на шведската Universum не показа съществени размествани€

3811 прочитани€

—тудентите по бизнес специалности и по инженерни и »“ науки в 12-те най-големи икономики в ≈вропа отново избраха предпочитаната от т€х компани€ за работа. ”частвалите в проучването Talent Survey на шведската Universum над 190 000 младежи, родени през това хил€долетие, активно търс€т позици€, ко€то ще им осигури баланс между работа и личен живот.

—тудените в –уси€ и ѕолша пък се интересуват от кариера в сферата на сигурността. ¬се повечето младежи планират да станат лидери или мениджъри на група от хора, докато през 2014 г. подобна амбици€ е била едва на 4 м€сто в списъка им.

«а кого искат да работ€т »“ студентите – за Google и Microsoft

ѕрочетете още: “оп 50 компании на студентите за мечтано работно м€сто

„ ато се има предвид, че мениджърските роли традиционно не се асоциират с добър баланс между служебни€ и лични€ живот, младежите скоро ще промен€т или манталитета си, или ще има сериозни промени в насто€щите стандарти за управленските роли“, коментират анализаторите.

ѕри инженерните и »“ специалности трите най-важни кариерни цели остават същите – баланс между работа и личен живот, стабилно и подсигурено работно м€сто, а на трето м€сто е желанието за предприемачество или за креативна работа.

 ласаци€та в бизнес частта включва редица компании за бързооборотни стоки, като тук промените са огромни и са свързани развитието им като ц€ло. Ѕанките са втората категори€ предпочитани места за работа, но и тук желанието на студентите за работа „охладн€ва“ в сравнение с предишната година. ѕри счетоводните и одитиращи фирми се наблюдава прогрес. „Ѕанките трудно усп€ват да се конкурират с технологичните фирми за бизнес талантите“, коментират анализаторите.

ѕри инженерните специалности компаниите за хардуерно оборудване продължават да губ€т сво€та привлекателност, докато софтуерните фирми остават най-попул€рни€т избор за европейските таланти. “ази тенденци€ се отраз€ва на бързото „изкачване“ на Google до първото м€сто, следвана веднага от Microsoft, ко€то преди година бе на 5 м€сто. ¬сички фармацевтични компании са подобрили своето класиране, показват още анализите на анкетата.

“оп 10 фирми за »“ кадри в EMEA

Google е най-предпочитаното м€сто за работа на »“ талантите в регион ≈ћ≈ј (≈вропа, Ѕлизки€ изток и јфрика), следвана от Microsoft, ко€то измества от второто м€сто Siemens. Ќа четвърто м€сто остава BMW Group, следвана от миналогодишни€ лидер в класаци€та IBM. General Electric е шеста, а на седмо м€сто е Bosch, изкачила се с 2 места. «а сметка на това Airbus Group е „сл€зла“ с две позиции и вече е а 8 м€сто в региона, а челната десетка допълва Nestle и Daimler/Mercedes-Benz.

јнализаторите прав€т уточнението, че претегл€т резултатите според Ѕ¬ѕ на страната. „“ака че по-високо оценена позици€ в √ермани€ има по-гол€мо вли€ние върху крайното класиране от същата позици€ за Ѕелги€ например“, добав€т те. ¬ проучването, проведено в периода октомври 2016 до май 2017 г. са участвали общо 294 663 студенти от 1752 университета.

“оп 10 на глобалната класаци€ на компаниите, предпочитани от »“ студентите, изглежда по-следни€ начин (вж. повече за глобалната класаци€ в стати€та в CIO.BG.

  Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

  —лайдшоу
  »Ќ“≈–¬ё
  –ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

  “ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

  ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
  јЌ ≈“ј

   акво мислите за FireFox OS?

  »нформаци€ за ¬ас