Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Дронове
21 юни
2017
 
 

ЕС ще облекчава комерсиалното използване на дронове

3764 прочитания

Европейската комисия възнамерява да облекчи използването на леки безпилотни летателни апарати във въздушното пространство на съюза. Печеливши от подобни стъпки ще бъдат логистични компании, както и тези инспектиращи сгради и съоръжения, земеделски бизнеси и т.н.

ЕК разкри план за подобряване сигурността на дроновете, летящи на ниска височина – до 150 метра (т.нар. U-space). Амбицията на комисията е и да разработи правила, които да обхванат всички страни от ЕС. Подобни опростени регулации ще са добре дошли за международните компании.

Френският енергиен доставчик Engie тества дали може да използва дронове за премахване на мъха от изолаторите на далекопроводи.

Прочетете още: Показаха как дронове могат да помагат за борба с бедствия

В предварителната информация се говори за автоматизирано управление на въздушния трафик. За целта според ЕК до 2019 г. трябва да бъде въведен регистър на дроновете и техните оператори. Предвижда се и гео-зониране, както и създаване на база данни с чувствителни области, които дроновете да избягват автоматично.

Правилата за ползване на U-space ще заменят сега съществуващите национални закони, влияещи върху използването на дронове с тегло под 150 кг. В момента една и съща машина попада в обхвата на различни правила, в зависимост от това в коя държава се намира и дали полетът е с комерсиална ли любителска цел.

Планът е разработен по поръчка на ЕК от Програмата за модернизиране на управлението на въздушното движение в Европа (Single European Sky Air Traffic Management Research and Development – SESAR). В него са взети предвид новите регулации, разработвани от Европейския парламент и от страните членки на съюза.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас