Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
20 юни
2017
 
 

Хакер проникна в американска военна спътникова система

3777 прочитания

25-годишният британец Шон Кафри се призна за виновен за кражба на лични данни, потребителски имена и пощенски адреси, от спътникова комуникационна система, използвана от Пентагона. През 2014 г. той е успял да проникне в нея и да се сдобие с данните на 800 потребители, както и откъслечна информация за още 30 хил. души, използващи сателитни телефони.

Не се съобщава как Кафри е пробил системата. Според наличната информация обаче той не успял да нито пароли, нито друга по-съществена информация. Въпреки това хакерът прилежно е съхранявал откраднатите данни. След разкриването му британската полиция ги е открила на твърди дискове в притежавани от него компютри.

Прочетете още: Нови документи от WikiLeaks показват как ЦРУ крие вредоносния софтуер

Министерството на отбраната на САЩ обвинява хакера за щети в размер на 628 хил. долара – само за кражбата на потребителските имена и пощенските адреси.

Самоличността на Кафри е била установена благодарение на съобщения в Pastebin, където той е споделил подробности за пробива, заедно със съобщение цитиращо хакерската група Lizard Squad. Последната бе замесена в шумни атаки срещу цели като PlayStation Network и Xbox Live.

Кафри бе арестуван още през 2015 г. по всяка видимост досега е бил в затвора. Едва сега той е признал вината си за това, че „е получил незаконен достъп до данни посредством компютърни функции“. По всичко личи, че реалните нанесен щети не са толкова важни, колкото самият факт на залавяне на престъпника.

„Никой не трябва да се надява, че при кибер престъпленията няма жертви или че извършителят ще остане ненаказан. В Националната агенция за борба с престъпността работят хора с уменията на Кафри, но намиращи се от другата страна на барикадата.“ - споделя председателят на агенцията Джейни Янг.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас