Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
19 юни
2017
 
 

3400 сървъра и над 165 хил. процесора в нов суперкомпютър

3390 прочитания, 0 коментара

Lenovo обяви, че е завършила доставките и имплементирането на техника за нова високо-производителна инсталация в Суперкомпютърния център в Барселона (BSC) към Каталонския политехнически университет. Проектът се казва MareNostrum 4 и се състои от 165 888 Intel Xeon v5 процесора, които са разпределени в 3456 сървъра и монтирани в 48 шкафа.

Суперкомпютърът разполага с 390 терабайта основна памет, като към него е свързан дисков масив с капацитет 14 петабайта. Пиковата му производителност е 13,7 петафлопа. Очаква се инсталацията официално да бъде пусната в употреба в началото на юли.

Прочетете още: Представиха официално суперкомпютъра на София Тех Парк

Както си личи от цифрата след името MareNostrum е серия от суперкомпютри. Четвъртата му „версия“ ще 12 пъти по-производителна от своя предшественик (1,1 петафлопа), който бе изграден през 2012-2013. Първият MareNostrum пък е включен официално през 2004 г., като две години по-късно възможностите му са разширени.

Въпреки повече от десет пъти по-високата производителност на четвъртото поколение на суперкомпютъра, той харчи едва 30% повече електроенергия спрямо своя предшественик. Годишният разход на системата ще е 1,3 мегавата.

MareNostrum е наричан „най-красивият информационен център“, тъй като техниката е разположена в бивш параклис, наречен Torre Girona. Суперкомпютърът ще бъде използван за изцяло научни цели – от изследване на човешкия геном, биоинформатика и биомеханика, до предвиждане на времето и наблюдение и анализ на атмосферните процеси. Той е класиран на 13-то място в класацията на top500.org.

Интересно е да се допълни, че MareNostrum 4 ще се състои от два отделни компонента, първият от които бе описан до тук. Вторият ще бъде съставен от клъстери, изградени по три различни технологии, обясняват от BSC. Единият от клъстерите ще се състои от IBM POWER9 процесори и графични чипове NVIDIA Tesla. Вторият клъстер ще бъде изграден от Intel Knights Hill (KNH) процесори, а третият – от 64-битови ARMv8 чипове.

От BSC поясняват, че чрез постепенното внедряване на такива възникващи технологични течения в MareNostrum 4, ще позволи на суперкомпютърния център да ги изпробва и да определи дали те са биха били подходящи за бъдещите версии на високопроизводителната инсталация.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас