Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
16 юни
2017
 
 

Таен екип на Apple ще превърне iPhone в здравен хъб

4210 прочитания

Смартфоните вече се използват широко за подпомагане на здравословния живот на потребителите. Те следят физическата активност, съня, умственото здраве и храненето чрез специализирани приложения. Според CNBC Apple работи заедно с болници и компании от медицинската индустрия за предоставяне на пълен здравен профил на пациента чрез неговия смартфон.

Съобщава се, че „таен екип в разрастващото се здравно звено на Apple“ работи в посока предоставяне на клинични медицински данни на iPhone. Целта е информация като посещения при специалисти, лабораторни резултати, рецепти и дори списъкът с алергии да са достъпни чрез устройството винаги, когато са необходими.

Прочетете още: Е-здравеопазването - добрата трансформираща сила за здравния сектор

В момента Health приложението на Apple показва базова информация и позволява свързване с устройства на трети компании за кръвно налягане и следене на съня, но изисква активна интеракция от страна на потребителя. Според плана на компанията пациентите ще имат лесен достъп до своите медицински записи на своя iPhone след посещение на здравно заведение и ще могат да споделят информацията, когато отидат при нов специалист.

Според наличната информация Apple „е участвала в дискусии на индустриални технологични групи от сферата на здравеопазването“ и е наела водещи разработчици, запознати със стандарта за електронен обмен на медицинска информация FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources). CNBC съобщава още върху проекта работи и Бъд Трибъл, един от създателите на оригиналния Macintosh и софтуерната компания NeXT заедно със Стив Джобс. Трибъл е дипломиран физиолог.

Не се съобщава дали плановете в тази насока е включен и Apple Watch, но може да се предположи, че умният часовник ще играе важна роля. Преди време се появиха съобщения, че компанията работи в посока в посока реализиране на система за измерване на глюкозата в следващите поколения на носимото устройство. Oперационната система watchOS 4 пък ще предлага Bluetooth връзка с други здравни устройства.

Подобен проект може да окаже значителен ефект както върху пациентите, така и върху работата на здравните специалисти, стига компания като Apple успее да влезе в тази утвърдена и силно регулирана сфера. Имайки достъп до пълния набор от здравна документация и медицинска история ще помогне за тяхното демистифициране и осигуряване на повече прозрачност. Лекарите пък ще получават бързо пълната информация за пациента, което ще им помага при насрочването на по-персонализирани лечения и терапии.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас