“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |
15 юни
2017
 
 

Legrand демонстрира амбиции в областта на »нтернет на нещата

3439 прочитани€

јлександър √лавчев

“ри нови умни устройства и мащабни амбиции в сферата на »нтернет на нещата об€ви френската компани€ Legrand. — пускането на пазара на свързани видеошпионка, видеодомофон и термостат т€ представи у нас и сво€та програма, наречена Eliot. ”стройствата могат да бъда управл€вани чрез мобилно приложение благодарение на вградената в т€х Wi-Fi свързаност.

»ван ’ейдa

ѕрочетете още: Wi-Fi Alliance представи сертификат за свързани домове

„Ќе сме новаци в този сегмент“, подчерта »ван ’ейдa, мениджър на Legrand за »зточна ≈вропа, по време на официалното представ€не на новите продукти, което компани€та организира в —офи€. ѕроизводител€т вече продава различни компоненти за умни жилищни и обществени сгради. ѕрограмата Eliot обедин€ва свързаните устройства на компани€та, насочени както към крайните потребители, така и към строителите. ÷елта ѝ е да осигури оперативна съвместимост между различните продукти.

ѕоследното е от особено значение за реализиране на концепци€та »нтернет на нещата. ќт Legrand предвиждат широк спектър от партньорства и съюзи, чрез които да се гарантира, че умните устройства си общуват. ѕо този начин се създават нови схеми за т€хната употреба. ќт компани€та признават, че сред основните предизвикателства е „отворени€т език“, който да осигури обмена на данните.

Ћюдмил ƒаскалов

„÷елта не е просто да бъдат предлагани свързани сами по себе си компоненти за умни€ дом, а да се увеличат ползите за потребител€, коментира Ћюдмил ƒаскалов, ръководител на Ћегранд Ѕългари€. ¬ компани€та още през 2014 г. е взето решение за обедин€ване на свързаните продукти в споменатата програма, ко€то официално „вижда б€л св€т“ през 2015 г.

≈дна от целите на програмата е да бъдат свързани вече съществуващи устройства чрез добав€не на портални решени€ за управление. –азбира се, разработват се и нови „свързани по природа“ продукти, има и визионерски концепции. ƒо 2020 г. предложени€та в 40 от общо 81 предлагани от компани€та продуктови категории ще са оборудвани с комуникационни възможности. ¬ момента техни€т брой е 20.

ѕо думите на ƒаскалов Legrand е специалист в сферата на инфраструктурните решени€ и за компани€та е логична стъпка да започне да обръща по-сериозно внимание на пазара на свързани сградни системи. „«а да съществуват свързани продукти, тр€бва да има солидна дигитална инфраструктура – по€сни той. Legrand от дълги години инвестира в това направление. ѕрез есента ще представим и третото поколение на нашите структурни кабелни системи за центрове за данни – LCS.”

¬идеодомофонът Bticino Classe 300

  • Ўпионката е най-малкото и просто устройство от представените. “€ обедин€ва в един корпус звънчев бутон и камера, чрез ко€то потребител€т може да получава на смартфона си снимка на човека, сто€щ пред входната врата. ¬идеошпионката работи с батерии, устойчива е на атмосферни вли€ни€ и може лесно да се монтира на открито или закрито. Ќеобходими са единствено директна връзка с Wi-Fi мрежа и инсталирано приложение на мобилно устройство. »зображени€та се съхран€ват до 30 дни.

  • ¬идеодомофонът Classe 300X13E е с марката Bticino – италиански производител на ел. оборудване, придобит от Legrand през 1989 г. —ъстои се от два компонента – външен панел, оборудван с камера, и вътрешен, разполагащ със 7-инчов сензорен дисплей. ”стройството дава свобода на потребителите да изпращат команди от вс€ка точка вътре и извън дома като приемане и провеждане на разговори, отвар€не на входната врата или вратата на гаража, обаждане до вкъщи, видеонаблюдение, включване на пръскачките или осветлението в градината.

  • “ермостатът е кръстен Smarther и представл€ва сензорен панел, чрез който могат да бъдат управл€вани уредите за охлаждане и отопление в дома. „рез приложението за мобилни устройства потребител€т може да създава сценарии за по-ефективно управление на температурата.
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас