Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
15 юни
2017
 
 

Новите правила за роуминга в ЕС влязоха в сила

Предимствата са за често пътуващи в ЕС, за останалата част от света – алтернативни роуминг планове.

4702 прочитания

Владимир Владков

От днес, 15 юни влязоха в сила новите цени и правила за използване на роуминг услугите на телекомуникационните оператори при пътувания в страните от Европейския съюз и Европейската икономическа зона (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), като Швейцария не е сред страните, в които важат регулираните роуминг цени. Според обещанията на европейския регламент за „роуминг както у дома”, правилата трябва да облекчат използването на смартфона от „съвестните“ потребители, включително за сърфиране в Интернет и други услуги за мобилни данни, без да плащат много по-големи сметки при пътуванията си в Общността. Всеки национален оператор публикува „политика за справедливо ползване” на роуминга, в която определя какво разбира под злоупотреба или неправомерно използване на роуминга за цели, различни от периодично пътуване. Най-общо абонатът трябва да е ползвал в рамките на 4-месечен период мобилните услуги у дома (т.е. в България), отколкото в друга страна от ЕС.

Не всичко е толкова просто.

Прочетете още: Без роуминг такси в ЕС от догодина (ако не сте твърде дълго навън)

От новите правила най-голяма полза ще имат онези потребители, които често имат служебни или лични пътувания в рамките на Европейския съюз, но без да пребивават постоянно в чужбина. Те ще могат да използват включените в националния им план минути, SMS и мобилни данни на националните цени (т.е. това са цените на съответния български оператор към мрежите на другите национални оператори, т.нар. off-net цени, а не за обаждания към абонати на мобилния оператор, с който е сключен договорът). След изчерпване на включените в тарифния план национални минути, изходящите обаждания ще се плащат именно според стандартната за България цена на минута към други фиксирани или други мобилни мрежи. Същевременно входящите обаждания След 15 юни т.г. не се заплащат, точно както е и при националните разговори.

При мобилните данни ситуацията е малко по-сложна. Ако тарифният план на потребителя включва определено количество данни на максимална скорост, би трябвало те да важат и в роуминг. Регламентът обаче позволява на мобилните оператори да налагат лимити за потреблението на данни според условията на „роуминг както у дома”, ако през 2017 г. абонатът плаща под 3,85 евро на GB месечно (макар че при пакетните оферти не е ясно каква част от таксата е за мобилен интернет и каква за останалите услуги). При включено неограничено използване на мобилни данни в страната, количеството данни в роуминг, които се ползват без „роуминг надценка“, се определя по специална формула за съответната година. За 2017 г. количество данни = двойната сума на абонаментната такса (без ДДС), разделена на 7,7 евро (толкова плаща на 1 GB българския оператор на чужд оператор). Например при план за 16 лв. максималния обем данни в роуминг е около 2500 MB, при такса от 20 лв. - роуминг данните месечно са около 3000 MB, a при 50 лв. трафикът данни в страните от ЕС стигат до 7500 MB. През 2018 г. максималните цени на едро, по които се разплащат операторите в страните от ЕС, ще спадат постепенно, като през 2022 г. те трябва да станат 2,2 евро на гигабайт.

Пътуващите в други страни?

Много потребители у нас, особено след откриването на офиси на много компании за изнесени услуги, пътуват често в страни извън ЕС, включително в съседните страни като Сърбия, Македония, Албания или Турция, в страни от Близкия изток и Африка, както и в САЩ. В този случай е по-добре потребителят да използва алтернативните роуминг тарифи и пакети на мобилните оператори, но трябва да заяви това изрично пред своя телеком. В противен случай услугата „роуминг както у дома“ ще му излезе доста солено. При инцидентно пътуване в страна извън ЕС регулаторът дори препоръчва да бъдат изключени мобилните данни в смартфона. Освен това абонатите, които живеят в пограничните райони с Турция или Сърбия например, трябва да се предпазват от „случаен роуминг“, като изключат автоматичното търсене на мобилна мрежа в своя смартфон, а въвеждат ръчно мрежата на своя оператор. Но този проблем съществуваше и досега, преди въвеждането на правилата за „роуминг както у дома“, така че съветът е по-скоро към потребители, които пътуват в тези райони на екскурзия или по работа.

Но новите правила имат толкова много изключения и обяснения, че Комисията за регулиране на съобщенията направи специален PDF файл с най-честите въпроси, които биха заинтересували роуминг потребителите.

Ще има ли вдигане на националните цени заради роуминга?

Потребители, които обикновено не пътуват изобщо в чужбина, няма да усетят ползите от новите правила, но има и риск да бъдат ощетени.  Някои анализатори, като Strand Consult например, предупреждават, че в много страни националните цени за мобилните услуги ще се увеличат, за да бъдат покрити разходите на операторите за роуминг. „Потребителите, които пътуват и на практика създават тези роуминг разходи, няма да бъдат „натоварвани“ от операторите с допълнителна такса. За да покрият тези извънредни разходи, телекомите ще трябва да вдигнат националните цени, важащи и в чужбина, така че на практика онези, които не пътуват, ще плащат повече. Регламентът позволява на операторите да искат разрешение от националните регулатори да събират роуминг такси, като се запазва предишния режим на допълните такса за offnet трафика, обясняват от Strand Consult. - Финландските оператори избраха тази опция, както вероятно и много от виртуалните мобилни оператори“, добавят анализаторите, известни със своята евроскептини позиции.

Освен това в различните държави има разлики по отношение на условията за продажба и маркетинг на мобилни услуги. Срокът на договорите варира от 6 до 24 месеца, като в Дания например максималният „живот“ на договора е 6 месеца, обясняват от Strand Consult. Продължителността на договора обаче може да повлияе върху печалбите на мобилния оператор. Срокът на договора е само един от параметрите, но при новия роуминг режим единственият параметър, който телекомите могат да използват за оптимизиране на цената е степента на субсидиране на мобилния апарат.

Освен това планираното последователно в годините сваляне на цените на едро за роуминг и увеличаване на тавана на ползваните мобилни данни води до разширяваща се пропаст и представлява „тиктакаща“ финансова бомба за индустрията, предупреждават анализаторите. Това ще повлияе особено върху виртуалните мобилни оператори (MVNO), които имат съвсем различни разходни и ценови модели.

От организацията на виртуалните телекоми MVNO Europe настояват за „сваляне“ на тавана на регулираните цени на едро в роуминг, макар че подкрепят инициативата „роуминг както у дома“ (RLAH). “Cега приетите тавани за цените на едро са много по-високи от националните цени на едро, по които се разплащат много от играчите на националните пазари, и могат да доведат до значителни проблеми“, предупреждават от MVNO Europe, която обединява европейски виртуални оператори (т.е. използващи мрежи на „традиционните“ мобилни телекоми за предоставяне на услуги). Сред членовете на MVNO Europe са компании като Fastweb, Liberty Global, PosteMobile, Sierra Wireless, Sky, Transatel и др. ,

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас