Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
14 юни
2017
 
 

Juniper: Трябва да се осигури вградена защита на IoT

Следващата технологична вълна в комуникациите изисква повече машинна работа и цялостна автоматизация.

3122 прочитания

Владимир Владков

Интернет на нещата (IoT) е изключително бързо развиваща се индустрия, в която навлизат все повече играчи, създават се многобройни устройства и приложения, но често без никаква защита, което поставя сериозни предизвикателства пред сигурността на глобалната комуникационна мрежа. Тази тенденция поставя редица предизвикателства пред операторите, предимно мобилните телекоми, чиито мрежи обикновено първи „влизат“ в досег с IoT устройствата.

Прочетете още: DSC 2016: Цифрова трансформация и кибер защита на бизнеса

„Затова е нужна защита още на това ниво и Juniper предлага концепция за подобна интегрирана защита, заяви Славомир Караш, старши инженер в Juniper Networks, отговарящ за поддръжката на партньорите на компанията в Централна и Източна Европа, включително в България, на семинар в София. На него компанията представи новите си продукти в областта на маршрутизаторите за центрове за данни, комутаторите и защитни стени от ново поколение пред представители на двата дистрибутора за България Cliko и DSC, редица системни интегратори, работещи с областта на телекомуникациите, и други български партньори.

Специалистите по сигурността са по-подготвени да защитават мрежата при комуникациите между по-интелигентни обекти като сървъри, приложения, тъй като там се използват сравнително стандартни протоколи. Но много от IoT устройствата са прекалено прости, дори глупави, но огромна брой от тези свързани към мрежата устройства представляват сериозна заплаха. Типичните днешни уреди включват смарт контакти, различни термостати, умни електромери и други измервателни уреди, лампи с IP адреси и други. Стотици видове устройства с IP адрес излизат всеки ден на пазара, а инструментите за разработка на разнообразни приложения с тези уреди се използват дори от ученици у дома. В същото време свързаните автомобили с мобилен адаптер могат да генерират по 25 GB данни на час, качвайки в облака 0,1 до 10% от тези данни. В тежките индустриални машини има поне 150 датчика. Същевременно за IoT се използват много нови протоколи, като освен http, са популярни и протоколи като MQTT, CoAP, XMPP, AQMP. Всички те трябва да бъдат проучени и защитени от доставчиците на решения за сигурност, посочи Караш.

 

Автоматизацията

Сигурността е свързана и с останалите горещи тенденции в индустрията, включително облачните услуги, видеото, което оказва отражение и върху производителността на мрежата, както и Големите данни, добави Ласло Такачи, старши мениджър в Juniper Networks Унгария, отговарящ за дистрибуторите и другите партньори в региона. „Всеки говори за анализ на Големи данни, всеки иска да внедрява теиз технологии, но все още има са малко реализираните успешни проекти. Статистиката показва, че 25% от проектите за Големи данни се провалят, или поне не предоставят очакваните бизнес ползи заради остаряла мрежова инфраструктура, която не успява да предостави нужната функционалност“, каза той.

Днес все повече приложения и все повече потребители използват мрежовите платформи, сложността на мрежата се увеличава, изискват се много повече човешка работа, което увеличава и риска от грешки. Затова следващата технологична вълна в комуникациите е преобразуване на голяма част от администраторските задачи в машинна работа. „Виртуализацията и SDN са добри технологични решения, но без автоматизация само увеличават сложността. В Juniper отдава избрахме да правим нещата по иновативен начин, различен от останалите, отделяйки с повърхността на данните от тяхното управление. През 2011 г. представихме концепцията за Qfabric, а през 2013 г. за виртуализация в центровете за данни. Сега идва времето на автоматизацията“, добави Такачи.

Juniper е сред доставчиците на най-мощните маршрутизиращи платформи и защитни стени. „Идеята ни е да направим иновациите така, че всички функционалности да са достъпни и по-малките платформи. Използваме същите силициеви чипове, разработени в нашите R&D отдели, същите интегрални схеми ASIC, същия софтуер“, каза още той.

Такачи подчерта, че успехът на Juniper се дължи на създадената общност с дистрибутори, системни интегратори и други партньори, на които ще бъдат осигурени още повече ресурси. Чрез програмата JFS (Juniper Finance Services), предоставяна у нас чрез УниКредит Лизинг, те могат да получат финансиране на проекти за подмяна на оборудване. Освен това Juniper предоставя редица курсове и знания, които да бъдат споделяни активно с потребителите. „Знанията са нужни в този бързопроменящ се свят. Отнема време, ресурси, изисква отдаденост и внимание, но не можем да оцелеем, ако не се обучаваме непрекъснато“, каза Такачи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас